Ο πιο απογοητευμένος λαός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, είναι οι Έλληνες. Σε ποσοστό 60% δήλωσαν μη ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση με 19% μέσο όρο στην Ε.Ε. των «28».

Η… εθνική μας κατάθλιψη επιβεβαιώνεται και από τη δημοσκόπηση της MRB (για τη Real News). Οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι από τα πολιτικά κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν μαζί το 33,3% των προτιμήσεων- ή στην  καλύτερη των περιπτώσεων το 40,4% (20,6% ο ΣΥΡΙΖΑ και 19,8% η ΝΔ). Οι πολίτες οι οποίοι αρνούνται να επιλέξουν κάποιον πολιτικό σχηματισμό είναι περισσότεροι (40,5%).

Ταυτοχρόνως, από το εξωτερικό, έρχονται δυσοίωνα μηνύματα. Ο Economist, σε ειδικό αφιέρωμα με τις προβλέψεις του για το πώς θα κινηθεί η παγκόσμια οικονομία το 2016, σημειώνει ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ αποτελεί ακόμα ένα ενδεχόμενο, αν πιθανότατα ενδέχεται να μετακινηθεί μετά το… 2016.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, δυό μέρες πριν, δημοσίευσε  άρθρο με τον ενδεικτικό τίτλο «Μην στοιχηματίζετε πως το 2016 θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα»! Και ακόμη, η Standard & Poor's, εκτίμησε ότι η χώρα μας, στο νέο έτος ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο στάσης πληρωμών. 

Κυβερνητικά στελέχη, δεν ενστερνίζονται τις απόψεις που προαναφέραμε. Σε ιδιωτικές τους συνομιλίες- μάλιστα, δεν διστάζουν να εντάξουν τις απόψεις αυτές στον πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση από ένα «μέτωπο συμφερόντων στο εξωτερικό και το εσωτερικό» που παρουσιάζει συνεχώς απαισιόδοξα σενάρια, με στόχο να φθείρει τον Αλέξη Τσίπρα και να οδηγήσει στην ανατροπή του ή «τουλάχιστον σε οικουμενική». 

Ταυτοχρόνως παραπέμπουν στην πρόσφατη ομιλία του Πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο του χρόνου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον. «Είμαι βέβαιος ότι όπως με επιτυχία καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές του 2015, έτσι, με επιτυχία, θα καταφέρουμε το 2016, να οδηγήσουμε τον ελληνικό λαό και τον τόπο σε ένα ξέφωτο μεταμνημονιακό, στην άρση της επιτροπείας, στην ανάκτηση της κυριαρχίας μας, στην σταδιακή αλλά σταθερή έξοδο από την κρίση, μέσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη, την αναδιανομή, την κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε ο Πρωθυπουργός. 

Οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πιο έμπειρος από  την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία πριν από σχεδόν ένα χρόνο και ότι τελικά θα τα καταφέρει, κόντρα στις απαισιόδοξες προβλέψεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και οίκων αξιολόγησης του εξωτερικού.