Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Τα αγκάθια είναι γνωστά. Η κυβέρνηση θα πρέπει μετά τις γιορτές να περάσει ασφαλιστικό και αγροτικό. Να κόψει τις συντάξεις και να αυξήσει τους φόρους στους αγρότες. Με τους υπόλοιπους Έλληνες σε διαδοχικά ραντεβού με την εφορία για τις 100 δόσεις, το εκκαθαριστικό του 2015, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ κοκ. Είναι προφανές πως θα ξεσηκωθούν αντιδράσεις και ότι τα ΜΜΕ θα ενισχύσουν τις φωνές διαμαρτυρίας.

Με αυτό το δεδομένο κάνει και η κυβέρνηση τη στρατηγική της. Ετοιμάζει αντιπερισπασμούς, αντίβαρα και τις κοινωνικές της συμμαχίες. Ήδη, οι ανήμποροι έχουν γίνει κακοπληρωτές και μπαταχτσήδες. «Δε θα πληρώνει ο λαός τις μεζονέτες των πλουσίων» λένε όσοι υποστηρίζουν την εκχώρηση των κόκκινων δανείων στα πάλαι ποτέ «κοράκια» των αγορών.

Πιο εντυπωσιακές, όμως, είναι οι κινήσεις που προγραμματίζονται στο μέτωπο των ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις γιορτές θα περάσει από τη Βουλή η τροπολογία παράκαμψης του ΕΣΡ, ώστε να προχωρήσει η υπόθεση των νέων τηλεοπτικών αδειών. Οπότε, τα κυβερνητικά στελέχη θα έχουν έτοιμο το επιχείρημα: «Τα ΜΜΕ δε φωνάζουν για τους αγρότες και τις συντάξεις, αλλά επειδή χάνει η διαπλοκή τα κανάλια της»! Επιχείρημα που σίγουρα μπορεί να πείσει κάποιους. Αρκεί να μην παίρνουν σύνταξη, να μην έχουν συνταξιούχους στις οικογένειές τους και να μην είναι αγρότες. Επίσης, να μη χρωστάνε στην εφορία και να μην είναι εκτεθειμένοι σε δάνεια.

Επειδή μάλλον δεν μένουν και πολλοί η κυβέρνηση έχει ένα ακόμη «πυρηνικό όπλο» στη φαρέτρα της: τα περίφημα… βραχιολάκια. Τι χειροπέδες με τις οποίες απειλούνται εκδότες και επιχειρηματίες για δάνεια και λοιπές συναλλαγές στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή να πείσει, αλλά να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς και να «τροφοδοτήσει» το δικό της σκληρό ακροατήριο. Αν έτσι καταφέρει να περάσει τους δύσκολους κάβους που έχει μπροστά της, τότε ίσως έχει κάποιες ελπίδες να ανάβει… λαμπάδες το Πάσχα στα κανάλια της διαπλοκής.