Δύσκολο έως αδύνατο δείχνει στην παρούσα φάση η διεξαγωγή ενός debate μεταξύ των δύο υποψηφίων προέδρων της ΝΔ. Και όσο το κλίμα πολώνεται με εκατέρωθεν προσωπικές αναφορές και επιθέσεις τόσο το ενδεχόμενο μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης των δύο, θα απομακρύνεται.

Περισσότερο δεκτικός σε μια τέτοιου είδους αναμέτρηση είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εκτιμά ότι υπερέχει έναντι του αντιπάλου του κυρίως στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. Πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης, όπως εκτιμά το επιτελείο του, δεν έχει καμία φθορά αφού δεν ήταν ποτέ αρχηγός, γραμματέας ή αντιπρόεδρος της ΝΔ και επομένως δεν πιστώνεται καμία αποτυχία εκλογικής ή κοινοβουλευτικής της παράταξης.

Η πλευρά Μεϊμαράκη από την άλλη εμφανίζεται περισσότερο διστακτική στο ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός debate δηλώνοντας όμως με έμφαση ότι αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία αλλά ως ακόμη μία κίνηση διασφάλισης της αξιοπρέπειας και του πολιτικού πολιτισμού που πρέπει να διέπει την τελική αναμέτρηση.

Στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη θεωρούν ότι αν μια τέτοια συζήτηση δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική θεματολογία, ενδέχεται να καταλήξει σε μια στείρα αντιπαράθεση με πολλές αναφορές στο παρελθόν, που μόνο κακό θα κάνουν στην παράταξη αφού θα διχάσει και θα οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Άλλωστε οι πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις του κ Μητσοτάκη περί βαρώνων στο κόμμα αλλά και το σχόλιο για την απουσία του κ. Μεϊμαράκη από την πρόσφατη ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης οδήγησε στην οργή Μεϊμαράκη και την μεταξύ τους αντιπαράθεση στο κόκκινο ήδη από τις πρώτες ημέρες της δεύτερης κούρσας για την διαδοχή .

Πάντως και η πλευρά Μεϊμαράκη θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει τον κ Μητσοτάκη σε οποιαδήποτε «αρένα» ακόμη και την τηλεοπτική αφού ο κ. Μεϊμαράκης έχει αποκρυσταλλωμένες θέσεις και για την αντιπολιτευτική γραμμή που θα ακολουθήσει η ΝΔ και για την αναδιοργάνωση του κόμματος και για την σχέση της ΝΔ με τα υπόλοιπα κόμματα σε αντίθεση με τον κ Μητσοτάκη που επιμένει σε ένα γενικό μότο που είναι «ανανέωση και αλλαγές» χωρίς όμως να εξηγούνται αυτά επαρκώς, όπως υποστηρίζουν στελέχη που πρόσκεινται στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη.