Φόβους για διάσπαση της ΕΕ λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων ανάμεσα στα κράτη - μέλη στη διαχείριση του προσφυγικού και της έξαρσης του εθνικισμού εκφράζουν οι επικεφαλείς πέντε από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς συνδέσμους της Γερμανίας.

«Το ερχόμενο έτος θα είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ευρώπη», δήλωσε στο Reuters ο Ούλριχ Γκρίλο, πρόεδρος του συνδέσμου Γερμανών βιομηχάνων BDI και πρόσθεσε : «Ανησυχώ πολύ για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η έλλειψη αλληλεγγύης στους κόλπους της ΕΕ δείχνει ότι η Ευρώπη διακινδυνεύει όλα τα επιτεύγματα των προηγούμενων δεκαετιών, σημείωσε επίσης ο Χανς Πέτερ Βολζάιφερ, επικεφαλής της ZDH, της γερμανικής συνομοσπονδίας εταιρειών με μεγάλη εξειδίκευση.

Μια περαιτέρω διαίρεση της Ευρώπης είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους το ερχόμενο έτος, σημείωσε και ο Άντον Μπέρνερ, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου BGA.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολα νερά εδώ και καιρό», δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) Έρικ Σβάιτσερ.

Οι εθνικές απαντήσεις στα διεθνή προβλήματα δεν επαρκούν πλέον, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη έχει κύρος στον κόσμο μόνον όταν τα κράτη μέλη της ενεργούν από κοινού.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανών Εργοδοτών (BDA) Ίνγκο Κράμερ κάλεσε την ΕΕ να λάβει σοβαρά υπόψη της το αίτημα της Βρετανίας για αλλαγή προκειμένου να διατηρήσει τη χώρα αυτή στους κόλπους της.