Σε έντονη αυτοκριτική για τις πολιτικές της κυβέρνησης επιδόθηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες οι oικονομικοί υπουργοί, και αυτό μάλλον κακά μαντάτα υποκρύπτει όσον αφορά στις πολιτικές που αναμένεται να προωθηθούν κατά την πρώτη αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Είναι δηλαδή σαν να προσπαθούν να μας προετοιμάσουν ότι για ό,τι γίνει εκείνοι διαφωνούν και άρα δεν φταίνε. Πρώτος ξεκίνησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo ότι ενώ εκείνος παραμένει μαρξιστής, η κυβέρνηση παίρνει νεοφιλελεύθερες αποφάσεις. Από την άλλη και ο Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας χθες στο κόκκινο τόνισε ότι ο λαός υφίσταται βάρβαρη πολιτική καθώς η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τις αποφάσεις που θα ήθελε κι έτσι αναγόρευσε τις μελλοντικές επιτυχίες γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ ως ένα αντιστάθμισμα των φορολογικών αδικιών που αναγκαστικά υπομένει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων παραμένει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος από το οποίο θα πρέπει να εξοικονομηθεί το 1% του ΑΕΠ. Στην ουσία θα πρέπει είτε από τις συντάξεις, είτε από τις άλλες παροχές, είτε από τα έσοδα να βρεθούν συνολικά 1,8 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό φαίνεται ότι προωθείται η δημιουργία τριών υπερταμείων που όμως ακόμη δεν είναι σαφές ποια μορφή θα πάρουν. Θα είναι ένα για μισθωτούς, ένα για ελευθέρους επαγγελματίες και ένα για Αγρότες; Θα μείνει και το ΝΑΤ ξεχωριστό;

Επίσης ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις εισφορές. Η κυβέρνηση θέλει να τις αυξήσει κατά δύο μονάδες, κάτι όμως για το οποίο έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα εναντίον ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν, Ντεκλάν Κοστέλο. Και δυστυχώς μέχρι τώρα όποτε η κυβέρνηση συγκρούεται με τους δανειστές τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά. Ίσως γι’ αυτό μας προετοιμάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Άλλωστε προετοιμάζεται και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος έχει χρόνο μέχρι τις 5 Ιανουαρίου για να ποσοτικοποιήσει τις προτάσεις του και να τις στείλει στην τρόικα. Εκείνη με τη σειρά της θα τις ελέγξει, θα τις εγκρίνει και στη συνέχεια θα τις επιστρέψει στο Υπουργείο Εργασίας ώστε να προχωρήσει (αν είναι ουσιαστική) κοινωνική διαβούλευση για τη νέα μορφή που θα πάρει μέσα στους πρώτους δύο μήνες του έτους το ασφαλιστικό. Το να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι σε άλλες χώρες πριν κάνουν κάποια μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, διαβουλεύονταν κυβέρνηση και φορείς ακόμη και για χρόνια, είναι μάλλον περιττό.

Το δεύτερο θέμα της ατζέντας είναι η πλήρης απελευθέρωση των κόκκινων δανείων, μία ακόμη κόκκινη προεκλογική γραμμή του Αλέξη Τσίπρα, η οποία φυσικά και ξεθώριασε, ανοίγοντας έτσι το δρόμο από το νέο έτος για την δυνατότητα πλήρους εκποίησης των κόκκινων δανείων στα Distress Funds ακόμη κι αν πρόκειται για δάνεια πρώτης κατοικίας, ή Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Επίσης, κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν στις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2016, καθώς και εδώ φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες. Ξεκινούν κατ’ αρχάς από την πορεία που θα έχει το ΑΕΠ το 2015. Δεν συμφωνούν ότι θα είναι μηδενική και άρα η γραμμή εκκίνηση για το 2016 πάει πιο πίσω και δημιουργεί τρύπα. Το πόσο μεγάλη θα φανεί. Άλλες πληροφορίες μιλούν για ελλείμματα που θα προκαλέσουν την ανάγκη λήψης μέτρων από 2 έως 3 δισ. άλλες πληροφορίες τα ανεβάζουν στα 7. Σε κάθε περίπτωση εφόσον συμφωνηθεί η εικόνα του 2016, θα μπορέσει να συμπληρωθεί και το παζλ της μορφής που θα πάρει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2016-2019, το οποίο έχει τον εξής στόχο: Τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων 1,7% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Τέλος η κυβέρνηση ετοιμάζει και το φορολογικό, που θα πρέπει να δημιουργήσει τις νέες κλίμακες για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, την νέα φορολόγηση των αγροτών, αλλά και τον νέο τρόπο υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Για το θέμα μίλησε χθες ο Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος επανέλαβε ότι οι αντικειμενικές αξίες (όποια μορφή και αν πάρουν του 2016) πρόκειται να καταργηθούν πριν το τέλος του επόμενου έτους.