Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Ο «μεγάλος χαμένος» της εκλογικής διαδικασίας της 20ης Δεκεμβρίου, βάσει των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί, δεν ήταν άλλος από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Αν και δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις τον ήθελαν, τουλάχιστον, δεύτερο, ο κ. Τζιτζικώστας εξασφάλισε το, διόλου αμελητέο, 20% των ψήφων, ένα ποσοστό που τον καθιστά παράγοντα επηρεασμού του δεύτερου γύρου αλλά και τον εντάσσει, και μάλιστα ισοβίως, στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Το ερώτημα που κυριαρχεί στα γαλάζια γραφεία είναι εάν ο κ. Τζιτζικώστας, που από την Τετάρτη έχει επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, θα τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ κάποιου υποψηφίου και, δεδομένης της πόλωσης με τον κ. Μεϊμαράκη, το ερώτημα περιορίζεται στο εάν ο Περιφερειάρχης θα ταχθεί υπέρ του κ. Μητσοτάκη.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τζιτζικώστας έχει δεχθεί εισηγήσεις να στηρίξει Κυριάκο. Αυτό του πρότειναν τόσο οι Μάκης Βορίδης και Αννα Ασημακοπούλου όσο και άλλοι βουλευτές όπως ο Σίμος Κεδίκογλου. Είναι, επίσης, αλήθεια όμως ότι έχει δεχθεί και τις αντίστροφες εισηγήσεις από κάποιους βουλευτές αλλά και στενούς του συνεργάτες: να εκπέμψει ενωτικό μήνυμα, χωρίς να «δείξει» υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει με τον Περιφερειάρχη (σ.σ. αν αυτό δεν έχει ήδη συμβεί), δείχνοντας ότι μεταξύ τους μπορεί να υπάρξει συνεννόηση αλλά, παράλληλα, δηλώνοντας ότι δεν θα κάνει συμφωνίες. Την ίδια στιγμή, οι στενοί συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα αναγνωρίζουν ότι, όντως, οι θέσεις τους είναι πιο κοντά σε αυτές του κ. Μητσοτάκη.

Πέραν αυτού, όμως, δεν θα πρέπει να αναμένονται πολλά.

Οι βουλευτές του κλίματος Τζιτζικώστα, οι περισσότεροι τουλάχιστον, θα κινηθούν επισήμως ή μη υπέρ Μητσοτάκη, το ίδιο και κάποια στελέχη. Στον αντίποδα, άλλοι βουλευτές θα μείνουν αμέτοχοι ενώ άλλοι κομματικοί παράγοντες έχουν προσχωρήσει ήδη στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη.

Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης πιθανότατα δεν θα τοποθετηθεί. Άλλωστε, μέχρι και τα μέσα του 2019 θα είναι Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σε μία περιοχή που, ανεξάρτητα από το πρόσωπο του Προέδρου της Ν.Δ, παραμένει κατά κύριο λόγο «Καραμανλική». Ενδεχόμενη άμεση στήριξη του κ. Μητσοτάκη θα συνιστούσε, ισχυρίζονται έμπειροι κομματικοί, το τελευταίο καρφί στις σχέσεις Τζιτζικώστα και καραμανλικών. Κάτι που, όπως εικάζουν οι ίδιοι άνθρωποι, ο Περιφερειάρχης μάλλον θα αποφύγει.