Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Επειδή- πιθανότατα- κανείς δε θα έχει την υπομονή να διαβάσει 2016 προβλήματα, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν επιλέξει 16 ανοικτά μέτωπα που έχουν μπροστά τους για το νέο έτος. Θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Φώφη Γεννηματά για να μπορέσει να εδραιώσει τη θέση της στο ΠΑΣΟΚ και τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς.

1. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι σχέσεις πρώην και νυν είναι πάντα δύσκολες. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον διαδικτυακό «κύκλο», που δημιούργησε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος. Γιατί ξέρουν ότι ήταν αποτέλεσμα πιέσεων να δημιουργήσει νέο πολιτικό όμιλο, το πρώτο βήμα δηλαδή για το δικό του κόμμα.

2. Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ. Η Φώφη Γεννηματά θέλει πίσω τον γιο του ιδρυτή, ξέρει όμως ότι το θέμα αποτελεί αιτία πολέμου για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Πρόκειται για μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας για τη νέα πρόεδρο, αν και υπάρχουν στελέχη που της προτείνουν να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση ως γόρδιο δεσμό, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους δύο προκατόχους της.

3. Οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ – συμμετοχή στην κυβέρνηση. Η Φώφη Γεννηματά πιέζεται από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά τους έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ή θα συγκροτηθεί κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας ή τίποτα.

4. Το νέο κόμμα. Προχωρά προς αυτό. Την Άνοιξη θα γίνει η προγραμματική συνδιάσκεψη με στόχο μέχρι το Φθινόπωρο να δημιουργηθεί το νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

5. Η συμμαχία με τη ΔΗΜΑΡ. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να τη διατηρήσει και για αυτό κάνει ότι μπορεί για να κρατά ικανοποιημένα τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου.

6. Το Ποτάμι. Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα και το Ποτάμι θα μπει στην υπόθεση νέο κόμμα. Κρατούν όμως επιφυλάξεις για κάποια στελέχη του, που μπορεί να επιλέξουν τη ΝΔ, ειδικά αν βγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και για τον ίδιο τον Σταύρο Θεοδωράκη, βεβαίως.

7. Τα χρέη του κόμματος. Και τα άδεια ταμεία, εφόσον η κρατική επιχορήγηση έχει εκχωρηθεί στις τράπεζες για τις «αμαρτίες» του παρελθόντος. Τότε που λεφτά υπήρχαν και ξοδεύονταν σε ταξίδια και πολυτελείς προεκλογικές καμπάνιες. Ένα πρόβλημα το οποίο δυστυχώς δεν έχει λύση.

8. Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Μέχρι στιγμής οι σχέσεις της Φώφης Γεννηματά με τους δύο αντιπάλους της στη μάχη της διαδοχής είναι καλές. Στη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις μύχιες σκέψεις των δύο στελεχών.

9. Ο Κώστας Σημίτης και οι εκσυγχρονιστές. Πρόκειται για μεγάλο άγχος, δεδομένου του γεγονότος ότι παραμένουν εκτός κόμματος στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου. Ανησυχία υπάρχει και για τις προθέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αποτελεί κοινό τόπο στη Χαριλάου Τρικούπη ότι ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με πολλά στελέχη και έχει ακόμη τη δύναμη να δίνει κατευθύνσεις.

10. Το νέο πρόγραμμα. Ένα πραγματικό στοίχημα, στο βαθμό που το ΠΑΣΟΚ θέλει να τραβήξει με θετικό τρόπο την προσοχή του κόσμου και να μην περιμένει απλά να «εισπράξει» από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ.

11. Τα νέα πρόσωπα. Νέος αρχηγός χωρίς δική του ομάδα δεν γίνεται. Ο Κώστας Σημίτης είχε τα «εξαπτέρυγα», ο Γιώργος Παπανδρέου τους «ΓΑΠικούς». Για την ώρα η Φώφη Γεννηματά αρκείται στους γεννηματικούς, τα στελέχη που ακολουθούσαν τον πατέρα της.

12. Η οικονομία. Το ΠΑΣΟΚ θέλει χρόνο για να ανακάμψει. Στο πλαίσιο αυτό, στη Χαριλάου Τρικούπη εύχονται στα αλήθεια να μη συμβεί κάποιο απρόοπτο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Βέβαια, η κυβέρνηση δεν τους εμπνέει και μεγάλη εμπιστοσύνη.

13. Τα εθνικά θέματα. Με ανοικτά πολλά μέτωπα στην περιοχή μας στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με αυξημένο ενδιαφέρον και τις κινήσεις της κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Έναν τομέα πολιτικής στον οποίο είναι έτοιμοι να προσφέρουν και βοήθεια και συναίνεση.

14. Η απειλή της Χρυσής Αυγής. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγάλος. Ειδικά από τη διάψευση των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

15. Το μεταναστευτικό. Πραγματική βόμβα, που στις αναλύσεις των επιτελών της Φώφης Γεννηματά συνδέεται με τις τάσεις ενίσχυσης της Χρυσής Αυγής.

16. Το περιβάλλον. Μπορεί το καλοκαίρι στη μέση του χειμώνα να ανακουφίζει την τσέπη, αλλά στο ΠΑΣΟΚ ανησυχούν και μάλιστα πολύ για τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, αλλά και τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό.