Με εμφανή πρόθεση να ενισχύσει, όχι μόνο το ευρωπαϊκό αλλά και το ηγετικό του προφίλ, ο Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζει συναντήσεις με κορυφαίους παράγοντες του ευρωπαϊκού πολιτικού σκηνικού. Οι στόχοι του επιτελείου του Προέδρου της ΝΔ είναι δύο: Πρώτον, το «πολιτικό μασάζ» των Ευρωπαίων ηγετών που, κατά τους επιτελείς της ΝΔ, αναζητούν άλλοθι για την αποτυχημένη μνημονιακή συνταγή, στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, ουσιαστικά δηλαδή στα δύο μεγάλα κόμματα. Δεύτερον, να προβάλλει εαυτόν ως ισότιμος συνομιλητής κορυφαίων παραγόντων της διεθνούς πολιτικής σκηνής, επιδιώκοντας με αυτόν τον τον τρόπο να ανακόψει τη επέκταση της «πράσινης» ρητορικής που τον εμφανίζει αποκομμένο από τον ιδεολογογικό ευρωπαϊσμό της ΝΔ.

Στην κατεύθυνση αυτή, το τελευταίο διάστημα επιχειρήθηκε από το πολιτικό γραφείο του Α. Σαμαρά και από την αρμόδια Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων, ο προγραμματισμός συναντήσεων του Προέδρου της ΝΔ με κορυφαίες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού στερεώματος. Η συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης με τον Γάλλο Πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, είχε ήδη κλειστεί και ερμηνεύεται ως η κορυφαία συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ με Ευρωπαίο ηγέτη (ακόμη και αν η ατζέντα εμπεριέχει κυρίως το μεταναστευτικό- εξ ου και η παρουσία στη συνάντηση του Γάλλου Υπουργού εσωτερικών). Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί σημαντικές συναντήσεις με τον Ιρλανδό Έντα Κένι και τον Ισπανό Μαριάνο Ραχόι, που πάντως από την Συγγρού θεωρείται ότι ήταν χαμηλότερου πολιτικού βεληνεκούς από την επικείμενη με τον Φιγιόν.

Αυξημένη αξία ωστόσο προσδίδεται στη συνάντηση που κλείστηκε με τον Πρόεδρο της ΕΕ Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο,
την οποία οι επιτελεί του κ. Σαμαρά επεδίωξαν με αφορμή την προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς και παρά το γεγονός ότι υπάρχει ήδη και έτερη προγραμματισμένη συνάντηση Μπαρόζο Σαμαρά για τις 22 Ιουνίου, πριν από τη συνάντηση κορυφής του ΕΛΚ.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να μεταβεί ο κ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Μαρτένς. Εκτιμήθηκε όμως ότι αφ’ ενός για λόγους εθιμοτυπίας αλλά και συμβολισμού έπρεπε να έχει προηγηθεί η συνάντηση με τον κ. Φιγιόν. Αφ’ ετέρου, την Παρασκευή πιθανολογείται η παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την κυβέρνηση και κρίθηκε ως πολιτικά άστοχη η απουσία Σαμαρά. Το επόμενο σχέδιο προέβλεπε τη συνάντηση Σαμαρά- Μαρτένς την Δευτέρα, πριν από τη μετάβαση του Προέδρου της ΝΔ στο Παρίσι για τη συνάντηση του με τον Γάλλο Πρωθυπουργό.

Ωστόσο, οι εισηγήσεις που έγιναν προς τον κ. Σαμαρά επεσήμαιναν ότι σημειολογικά θα έπρεπε να προηγηθεί η συνάντησή του με τον Γάλλο Πρωθυπουργό. Δεν είχε υπολογιστεί βέβαια το ενδεχόμενο του προγραμματισμού ενδιάμεσης συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό αιτιολογείται από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ θα βρίσκεται ούτως ή άλλως στις Βρυξέλλες. Την Τετάρτη πάντως, μετά τη συνάντηση με τον κ. Μαρτένς, ο Α. Σαμαράς θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας στο οποίο θα μετέχει και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος με δημόσιες δηλώσεις του έχει επανειλλημμένως καταστήσει εαυτόν φανατικό πολέμιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.