Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά έχει λάβει η αναμέτρηση του δεύτερου γύρου για την ηγεσία της ΝΔ. Οι δύο μονομάχοι στην περίοδο των Χριστουγέννων που διανύουμε εκτός από τα μηνύματα με τις ευχές που απέστειλαν, εξέπεμψαν και συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα, ενόψει της 10ης Ιανουαρίου. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθώντας όπως φαίνεται την τακτική του Άδωνη Γεωργιάδη που πλέον τον στηρίζει, προχώρησε σε μπαράζ συνεντεύξεων στον χριστουγεννιάτικο τύπο, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδωσε την τελευταία συνέντευξη του το βράδυ της Τετάρτης.

Είναι σαφές ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, διαχωρίζει με σαφήνεια τα πολιτικά χαρακτηριστικά της δικής του υποψηφιότητας από εκείνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον απόηχο δηλώσεων από στελέχη της ΝΔ που χαρακτήριζαν τον συνυποψήφιό του νεοφιλελεύθερο. Επίσης σαφές έγινε ότι η άμυνα του κ. Μητσοτάκη στους χαρακτηρισμούς αυτούς είναι η φράση, «αυτά τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο, γαλάζια στελέχη, σημείωναν μιλώντας στο newpost.gr, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί της ουσίας δεν απαντά για το στίγμα της πολιτικής του, ενώ η σύμπραξή του με τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη και άλλους βουλευτές που στήριζαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα, σίγουρα δεν ξεκαθαρίζει περισσότερο την ιδεολογική του κατεύθυνση.

Ο 37χρονος περιφερειάρχης πάντως, μετά την ήττα του στον πρώτο γύρο, δεν προχώρησε σε καμία δημόσια δήλωση, πέραν αυτής που αναγνώρισε το αποτέλεσμα και συνεχάρη τους δύο πρώτους. Ανοικτά εκτιμάται, ότι ο κ. Τζιτζικώστας δεν θα στηρίξει κανέναν υποψήφιο, όχι μόνο γιατί αρκετοί βουλευτές που ήταν δίπλα του φαίνεται ότι έχουν στρέψει το βλέμμα τους προς τον κ. Μεϊμαράκη, βλέποντας ότι έχει σαφές προβάδισμα, αλλά γιατί ως επικεφαλής Περιφέρειας θα απέφευγε να μπει σε νέα σύγκρουση με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, που μπορεί να είναι ο επόμενος αρχηγός και εν δυνάμει πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr από τους υποστηρικτές του κ. Τζιτζικώστα, με τον κ. Μητσοτάκη τάσσονται ο Μάκης Βορίδης (το δήλωσε εμμέσως προχθές δημόσια), η Άννα Ασημακοπούλου και ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Ερώτημα παραμένει τι θα κάνουν οι κ. Κεδίκογλου, Καραγκούνης, Βλάσης, Δήμας και Βεσυρόπουλος. Προς τον κ. Μεϊμαράκη «λοξοκοιτούν» οι κ. Κατσανιώτης, Μηταράκης, Σκρέκας, Στύλιος, Αντωνιάδης και Γιόγιακας.

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ πρόκειται να κάνει άνοιγμα προς όλες τις κοινωνικές ομάδες και κοινωνικές τάξεις της χώρας, ώστε δεν επιθυμεί, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, σε καμία περίπτωση τους ταξικούς χαρακτηρισμούς που έχει καταλογίσει στον κ. Μητσοτάκη, που έχει κατηγορηθεί ότι απευθύνεται μόνο στις οικονομικές ελίτ της χώρας. «Δεν είναι τυχαίο άλλωστε», έλεγαν από το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη, «ότι ο Βαγγέλης πήρε μεγάλα ποσοστά στα Δυτικά προάστια ή στις αγροτικές περιοχές».