Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου η επίσημη πρώτη για τον Εθνικό Διάλογο και  ήδη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας έχει αναρτηθεί το link στο οποίο κατατίθενται οι προτάσεις για τις αλλαγές στην παιδεία.

Η Πολιτική ηγεσία του υπουργείου απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Μαξίμου και επιχειρεί να ρίξει τους τόνους αναφορικά με τις τριβές που προκλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα αφενός με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και αφετέρου με τις δηλώσεις Αναγνωστοπούλου για το «εθνόμετρο» στα βιβλία ιστορίας.

Κύκλοι του Υπουργείου διευκρίνιζαν στο newpost την σπουδαιότητα του Εθνικού Διαλόγου από τον οποίο και θα προκύψουν οι όποιες αλλαγές σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με αφορμή τη σκόνη που σήκωσε η νομοθετική πρωτοβουλία για τα Ανώτατα Ιδρύματα, έκαναν λόγο για απλές διορθώσεις που διευκολύνουν τη λειτουργία τους και σημείωναν ότι δεν υπάρχει κανένα νομοσχέδιο κρυμμένο στο συρτάρι του Νίκου Φίλη.

Για προσωπική άποψη και όχι κυβερνητική έκαναν λόγο συνεργάτες της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου για τα βιβλία της ιστορίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε μια αποστροφή της περί εθνόμετρου. Ξεκαθάριζαν πως το Υπουργείο δεν ετοιμάζει κανένα νομοσχέδιο για αλλαγές στα βιβλία της ιστορίας και πως η κύρια Αναγνωστοπούλου απαντώντας ως ιστορικός, ζήτησε τα γεγονότα να μην παρουσιάζονται μεμονωμένα και με εθνοκεντρικά αλλά να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ωστόσο όπως τόνιζαν συνεργάτες της Αναπληρώτριας Υπουργού θα ήταν καλό το ζήτημα της ιστορίας όπως αυτή καταγράφεται στη διδακτέα ύλη να τεθεί στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία και μόνο εάν το επιστημονικό προσωπικό κρίνει ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος γραφής τότε να αλλάξει. Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν σε κάθε τόνο πως το υπουργείο δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα αλλά και δεν προτίθεται να προωθήσει αλλαγές στα βιβλία ιστορίας.