Σαφή εντολή για αναδιάρθωση της Δημόσιας Διοίκησης έδωσε ο Πρωθυπουργός στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε το Δημόσιο να καταστεί φιλικό προς τον πολίτη.  

Στο πλαίσιο αυτό  που αποτελεί μέρος των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης εντάσσονται και οι προσπάθειες για αλλαγή στον «Καλλικράτη».

Ο βασικός στόχος του Υπουργείου είναι να ξεκαθαριστεί ο ρόλος των βαθμών της Αυτοδιοίκησης, να καθοριστούν οι σχέσεις μεταξύ τους, να εκσυγχρονιστεί η καταστατική θέση των αιρετών και να αναβαθμιστούν οι πολιτικές για το προσωπικό των ΟΤΑ και της διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και να ενισχυθούν και να απλοποιηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λίγες μέρες πριν από την εκπνοή του 2015 το υπουργείο έκανε έναν απολογισμό του παραγόμενου έργου. Τι εγινε λοιπόν αυτούς τους μήνες: 
Μπήκαν οι βάσεις  για τη διαχείριση των αποβλήτων, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού σχεδιασμού με τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων, Περιφερειάρχες και Δημάρχους.    

Για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια ο προϋπολογισμός των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε έστω και ελάχιστα. Η χρονιά θα κλείσει με την επιχορήγηση 110 Δήμων και Περιφερειών που υπέστησαν καταστροφές από θεομηνίες.  Έχουν δοθεί τα χρήματα από του Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για την κάλυψη των αναγκών των δήμων. Έχει καταβληθεί η Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ). Μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν στους Δήμους 213.000.000 ευρώ από τους παρακρατηθέντες  πόρους των προηγούμενων ετών. Μέχρι στιγμής πάντως έχει εκταμιευθεί μέρος του ποσού ύψους 48.000.000  ευρώ.

Ωστόσο παρά τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά του Υπουργείου, δεν υπάρχουν ακόμα απτά αποτελέσματα στη σχέση δημοσιών υπαλλήλων- πολιτών, καθώς το κράτος βυθίζεται περισσότερο στον κομματισμό, και αυτό οφείλει να το λύσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Βερναρδάκης.

Την ίδια ώρα οι Περιφέρειες και οι Δήμοι , καλούνται να αντιμετωπίσουν σειρά θεμάτων με ελάχιστα χρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής όσο και ο Γιάννης Μπαλάφας, παρά το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που επιβάλλει το Κουαρτέτο στη χώρα παραμένουν προσηλωμένοι στο να μην προκύψει πρόβλημα χρηματοδότησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η Βαθμολογία των Υπουργών φυσικά είναι στη διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού αλλά μέχρι να έρθει η στιγμή του ανασχηματισμού  η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ έχει να λύσει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που αφορά στο εάν τελικά το κονδύλι της μισθοδοσίας των υπαλλήλων θα μεταφερθεί από κράτος στις περιφέρειες.

Και γιατί πρέπει να λυθεί το πρόβλημα άμεσα; Αφενός γιατί με πρωτοβουλία της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, ζητήθηκε η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και αφετέρου οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου, δημιουργώντας ένα ακόμα μέτωπο στα εκατοντάδες που βρίσκονται ανοιχτά απέναντι στην Κυβερνητική πολιτική.