Στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους παρέπεμψε η Λούκα Κατσέλη για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών δήλωσε:

Η άρση capital controls ελπίζω να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο, τελειώνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και επομένως χρειάζεται κάποιος καιρός για να μπούμε σε μια κατάσταση ομαλότητας.

«Όσοι δανειολήπτες πάνε στις τράπεζες για το δάνειό τους, είναι σίγουρο ότι θα βρουν λύση (...) οι τράπεζες του 2016 είναι πολύ διαφορετικές από τις τράπεζες του 2010» τόνισε η κυρία Κατσέλη και πρόσθεσε:

Υπάρχει μικρή επιστροφή των καταθέσεων... Ελπίζουμε να αναστραφεί το κλίμα. Στόχος των τραπεζών είναι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών εκτίμησε ότι θα υπάρξουν μειώσεις στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών λόγω του ανταγωνισμού των τραπεζών. 

«Καμία ελληνική τράπεζα δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα σε πώληση δανείων σε distress funds» διαβεβαίωσε και υπογράμμισε:

Δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία. Το κίνητρο για κάθε τράπεζα είναι κρατήσει τον πελάτη της ενήμερο.  

Πάντως, σημείωσε πως οι τράπεζες του 2016 δεν είναι ίδιες με τις τράπεζες του 2010 και πως όσοι δανειολήπτες σπεύσουν να συζητήσουν με τις τράπεζες για δάνειά τους, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, θα βρουν λύση, καθώς υπάρχουν ειδικά τμήματα πλέον που διαχειρίζονται τέτοια θέματα. Είπε πως οι τράπεζες έχουν στείλει επιστολές στους δανειολήπτες που καθυστερούν για να ανταποκριθούν και να κάνουν ρυθμίσεις στο πλαίσιο της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδας του περασμένου Σεπτεμβρίου.

«Στην Εθνική Τράπεζα βγαίνουμε με ισχυρή ρευστότητα από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποιήσης. Μετά και την πώληση της Finansbank, θα αρχίσει να μπαίνει χρήμα στην αγορά κάτι που είναι ζητούμενο» εξήγησε και με την ιδιότητά της ως πρόεδρος της ΕτΕ.

Όσον αφορά το ποσό της εξαγοράς της Finansbank έκανε λόγο για «εύλογο και δίκαιο τίμημα». 

Ενστάσεις για τον νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια

Ενστάσεις για την τροποποίηση του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια εξέφρασε η Λούκα Κατσέλη.

«Μπήκαν εισοδηματικά και πιο αυστηρά περιουσιακά κριτήρια για την τυπική ένταξη στο νόμο, δεν ήταν αναγκαίο αυτό κατά τη γνώμη μου» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΕΤ.

O νόμος (Κατσέλη) παραμένει ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, και τις ΗΠΑ, για να δίνει ευκαιρία σε όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία επισήμανε. 

«Ο νόμος 3869 δεν είναι για όλους, είναι για όσους έχουν μόνιμη αδυναμία, όσοι έχουν πρόσκαιρη να αποταθούν στις τράπεζες για να προσπαθήσουν να κάνουν διακανονισμό για την αποπληρωμή του δανείου τους» διευκρίνισε.