Μία από τις μνημονιακές υποχρεώσεις που η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της είναι το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά» μέσα στην άνοιξη. 

Κυβέρνηση και θεσμοί φαίνεται πως έχουν καταλήξει στο μεταξύ τους modus vivendi, συνύπαρξη που θα αποτυπώνεται πάντως και στο νέο εποπτικό συμβούλιο, που θα καθορίζει τα πάντα που θα έχουν σχέση με το νέο υπερ-Ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (στην «Αυγή» συγκεκριμένα), το εποπτικό συμβούλιο θα αποτελείται από πέντε μέλη, τρία από τα οποία θα ορίζει η κυβέρνηση, ενώ τα υπόλοιπα δύο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM. Κάθε απόφαση όμως, θα πρέπει να έχει ειδική πλειοψηφία 4/5, άρα πρακτικά να έχουν συμφωνήσει και τα δύο μέρη. Το εποπτικό συμβούλιο, ενδεικτικό της αυξημένης βαρύτητάς του, θα καθορίζει το διοικητικό συμβούλιο, ακόμη όμως και το συμβούλιο ειδικών, που θα έχει την ευθύνη της αξιολόγησης των σχεδίων του Ταμείου. 

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη, συν τοις άλλοις, από το γεγονός ότι χάρη στη δική της διαπραγμάτευση, η έδρα του Ταμείου θα βρίσκεται εδώ, στην Ελλάδα, η δράση του θα υπόκειται στο ελληνικό δίκαιο, ενώ μοναδικός μέτοχος της ανώνυμης εταιρείας θα είναι το ελληνικό Δημόσιο. (Είναι νωπές, από την άλλη, οι παλαιότερες αξιώσεις των θεσμών για το Ταμείο Αξιοποίησης...). 

Ένα κρίσιμο σημείο όμως, που χρήζει διευκρίνισης είναι τι θα απογίνουν τα χρήματα που επρόκειτο να διατεθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με «προίκα» 50 δισ. τα 25 από αυτά θα αξιοποιούνταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (και τα υπόλοιπα, ισόποσα, για την ανάπτυξη και το χρέος). Τελικώς όμως απαιτήθηκαν μόλις 5,4 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση, άρα τι θα απογίνουν τα υπόλοιπα 20 δισ;, είναι το ερώτημα που διατυπώνεται. Ενώ δεν έλειψαν, ήδη, φωνές που πρότειναν τη διάθεση του ποσού υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

Στο νέο υπέρ-Ταμείο υπάρχουν σκέψεις να συγχωνευθούν το ΤΧΣ, το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ  και η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), που έχει, σημειωτέον, μεγάλη συμβολή ως τώρα στην αντιμετώπιση του καυτού θέματος στέγασης προσφύγων και μεταναστών στο Λεκανοπέδιο.