Σαφείς αποστάσεις από τις προθέσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για τη στράτευση των γυναικών παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι τα σχέδια του υπουργού Εθνικής Αμυνας να θεσπίσει την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών που προορίζονται να κάνουν καριέρα στα Σώματα Ασφαλείας ξεσήκωσαν σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ, την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι να χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα.

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί χαμηλούς τόνους απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση, την Κυριακή ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε αντίθετος στη γυναικεία θητεία στον στρατό. 

«Αν τους αρέσει να πάνε. Είμαι υπέρ της ισότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Δεν υπέρ της υποχρεωτικής θητείας των γυναικών», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα στρατιωτικά λύκεια, ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης απάντησε ότι: «Δεν υπάρχει κάποια σκέψη στη κυβέρνηση για το θέμα αυτό ούτε κάποια συζήτηση».  

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, σημείωσε ότι «μετά τη δημοσιονομική εξισορρόπηση είναι η ώρα να περάσουμε στην εθελοντική στράτευση των ανδρών. Όλα τα άλλα είναι βήματα πίσω. Ευρώπη είμαστε».

Ο κ. Ζαχαριάδης επανήλθε σήμερα με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FΜ», λέγοντας πως τα περί στράτευσης των γυναικών δεν είναι κυβερνητική θέση και δεν έχει συζητηθεί στα αρμόδια όργανα. «Είναι προσωπικές απόψεις του κ. Καμμένου», επεσήμανε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει αντίθετος τόσο στη στράτευση των γυναικών όσο και στα στρατιωτικά λύκεια» και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να δίνουμε τόση έκταση στις προσωπικές απόψεις που εξέφρασε ο κ. Καμμένος και δεν θα πρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν τόσο μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, να χρησιμοποιούν τις δηλώσεις αυτές για να δημιουργήσουν ζήτημα από το πουθενά».

«Σε επιμέρους θέματα τα δύο κόμματα έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, δεν προσπαθήσαμε ποτέ να το κρύψουμε αυτό», είπε ο κ. Ρήγας.

Αποστάσεις από την πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας πήρε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», ο κ. Φάμελλος είπε πως πρόκειται για «απόψεις που δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης».

Ερωτηθείς αν «καίγεται» η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είπε χαρακτηριστικά:

Αν ήμασταν απολύτως σύμφωνοι σε όλα, θα ήμασταν και στο ίδιο κόμμα». Εξήγησε πως κατατέθηκε νομοσχέδιο, που είναι τώρα στη Βουλή και περιλαμβάνει σύστημα μοριοδότησης των οπλιτών, τονίζοντας, ωστόσο, πως «δεν υπάρχουν τέτοιες προτάσεις» (σ.σ.: για τα στρατιωτικά λύκεια).

Κατά του σχεδίου στράτευσης των γυναικών τάχθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας ότι πρόκειται μόνο για μια πρόταση υπουργού που απέχει πάρα πολύ από το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Χρυσοβελώνη: Δεν υπάρχει ρωγμή στην κυβερνητική συνεργασία

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σε συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά FM», δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ρωγμή στην κυβερνητική συνεργασία», σημειώνοντας πως από την αρχή της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «ήταν γνωστό ότι είχαμε τις δικές μας θέσεις σε διάφορα θέματα».

Για τη θητεία των γυναικών στον στρατό, η κυρία Χρυσοβελώνη ανέφερε:

Είναι μια πρόταση του υπουργού Άμυνας. Όταν πάρει σάρκα και οστά θα τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου να ακούσει τις διαφορετικές απόψεις και να υπάρξει και ολοκληρωμένη πρόταση.

«Στόχος της κίνησης του υπουργού Άμυνας είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων», τόνισε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.