Από τότε που κόπηκαν για πρώτη φορά οι συντάξεις, πέρασαν ήδη 6 χρόνια. Οι απώλειες των συνταξιούχων, μεσοσταθμικά, υπολογίζονται πάνω από 35%. Και τώρα βρισκόμαστε πάλι σε συζήτηση με τους εταίρους για νέα περικοπή. 

Ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο περικοπής των κύριων συντάξεων. Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης (μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΙ) το ίδιο, αλλά ταυτοχρόνως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να «ψαλιδιστούν» κατά 15- 20% οι επικουρικές. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις. Η συζήτηση δεν έχει απλά αρχίσει, έχει ανάψει. 

Στο υπουργείο Εργασίας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και οι συνεργάτες του εξετάζουν όλα τα σενάρια προκειμένου να αποφύγουν τη μείωση των κύριων συντάξεων. Οι μέρες για την επιστροφή του κουαρτέτου μειώνονται και οι πληροφορίες φέρουν τους δανειστές να επιμένουν σε μειώσεις της τάξης του 6%. Από ελληνική πλευράς, λέγεται ότι θα δοθεί μάχη για τα ποσοστά αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογιστούν παλιές και νέες συντάξεις

Τα μεγάλα ζητούμενα είναι δύο: Η βιωσιμότητα του συστήματος και η εξεύρεση πόρων για να χρηματοδοτηθεί. Δύσκολη άσκηση για δυνατούς λύτες. 

Όσο το υπουργείο Εργασίας και οι δανειστές θα ασχολούνται με τα τεχνικά  ζητήματα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει μπροστά του άλλα προβλήματα. Ο Α. Φλαμπουράρης (στην εκπομπή «Ακραίως») εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών θα είναι αρραγής στην ψήφιση του ασφαλιστικού. Είναι πιθανόν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πιούνε χωρίς να επαναστατήσουν αυτό το πικρό ποτήρι. Ωστόσο των φρονίμων τα παιδιά… 

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια επίθεση φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την Ένωση Κεντρώων. Τον χορό έσυραν ο Φλαμπουράρης και ο Μάρδας, που μόνον καλά λόγια είχαν να πουν. Δεν έτυχαν όμως ανάλογης μεταχείρισης καθώς εισέπραξαν την απάντηση ότι η στάση τους προδίδει την αγωνία της κυβέρνησης και άκουσαν για άλλη μια φορά την πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση.

Με δεδομένη την αρνητική στάση του συνόλου της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση θα πρέπει να στηριχτεί στην πλειοψηφία που δίνουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Χωρίς περιθώρια για απώλειες. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι το κυβερνητικό επιτελείο, αν και το ημερολόγιο θα βρίσκεται στον Ιανουάριο (και όχι στον Μάιο) θα κληθεί να εκτελέσει… πυροβασία.