του Τάσου Τσιφόρου

Μπορεί ένας Σαμαράς να στηρίξει... έναν Μητσοτάκη; Κι αν ναι, αρκεί για να χάσει ένας Καραμανλής; 

Κι όμως η συζήτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπερβαίνει, κατά πολύ, τα πρόσωπα των δύο που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε πριν από 41 χρόνια ο εθνάρχης της ελληνικής κεντροδεξιάς Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Οι γαλάζιες τεκτονικές πλάκες βρίσκονται σε πλήρη κίνηση, ήδη από το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιανουαρίου, και πλέον η κάλπη της 10ης Ιανουαρίου θα δείξει εάν θα πρόκειται για προσέγγιση ή για μία ισχυρή σεισμική δόνηση. 

Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης κινείται με την ορμή του υποψηφίου που απολαμβάνει τη στήριξη του, ισχυρού, καραμανλικού στρατοπέδου και, εικαζόμενα καθώς ουδέποτε έχει κάνει δημόσια στήριξη, του ίδιου του Κώστα Καραμανλή

Στον αντίποδα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, γιός του πρώην αρχηγού της Ν.Δ. και Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διεκδικεί για άλλη μία φορά (η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη απέτυχε το 2009) να αποκολλήσει το κόμμα από την καραμανλική πτέρυγα. Σε αυτή του την προσπάθεια, ο πρώην Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μοιάζει να έχει ως σύμμαχο τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Όχι βέβαια γιατί ο τελευταίος προέβη σε κάποια δημόσια δήλωση ή γιατί οι στενοί του συνεργάτες στήριξαν εξ αρχής Κυριάκο. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι του «σαμαρικού» μπλοκ βρέθηκαν αρχικώς στα στρατόπεδα των Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη. Ωστόσο, δεδομένων των αρνητικών σχέσεων μεταξύ Μεϊμαράκη και Σαμαρά, η στήριξη του τελευταίου στον Κυρ. Μητσοτάκη μοιάζει η πιο λογική τακτική κίνηση. Άλλωστε, ο κ. Σαμαράς ουδέποτε αρνήθηκε, εσχάτως, να πει καλά λόγια τόσο για το κυβερνητικό έργο όσο και για τη μετεκλογική στάση του σημερινού υποψηφίου για την Προεδρία. 

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, εξακολουθεί να αρνείται κάποια στήριξη και να επιμένει στην ανάγκη διασφάλισης της ενότητας. Χθες, δε, με την παρουσία του στην κηδεία της Βάσως Μεϊμαράκη έστειλε και ένα μήνυμα ότι τα ανθρώπινα ξεπερνούν τις πολιτικές διαφορές. Ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν αυτά αρκούν για να λειάνουν τις γωνίες στις σχέσεις των δύο ανδρών. 

Υπό αυτά τα δεδομένα, τόσο ο κ. Κώστας Καραμανλής όσο και ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχουν τα δικά τους «στοιχήματα» επενδύσει στην κάλπης της 10ης Ιανουαρίου. Μπορεί να μην είναι ακόμη εμφανώς σχηματοποιημένα ή να αφορούν, απλώς, την ανάγκη σεβασμού και διασφάλισης της πολιτικής παρακαταθήκης κάθε πτέρυγας. Μπορεί να περιλαμβάνουν πιο σύνθετους σχεδιασμούς.
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα της 10ης Ιανουαρίου θα κρίνει εκτός από το πρόσωπο τουΠροέδρου της ΝΔ και την τύχη αυτών των στοιχημάτων...