της Άρτεμις Παραδείσου

«Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας περισσότερο μιλούσε παρά άκουγε»: αυτό σημείωνε στενός του συνεργάτης -και με αυτό μάλλον ήθελε να πει ότι, ταυτόχρονα με το... μασάζ που γινόταν στο Μέγαρο Μαξίμου (ότι δηλαδή «έρχονται καλύτερες μέρες» κ.λ.π.), την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός έκανε την ακτινογραφία της κοινοβουλευτικής του ομάδας, μπροστά στις μεγάλες πολιτικές μάχες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. 

Και κυρίως, σε ό,τι αφορά τη «μητέρα των μαχών», όπως ο ίδιος την αποκάλεσε στις συναντήσεις αυτές, το ασφαλιστικό. Αντέχουν ή όχι οι βουλευτές του σε μια επικείμενη ψηφοφορία; είναι το ερώτημα που πλανάται στους κυβερνητικούς διαδρόμους, με το «φάντασμα» του νομοσχεδίου Γιαννίτση να κυκλοφορεί εκεί. 

Μετά την πρώτη αυτή ακτινογραφία λοιπόν, λέγεται πως δύο γνωστοί για τη μαχητικότητά τους στην υπεράσπιση των απόψεών τους βουλευτές (ο ένας από τη βόρεια Ελλάδα και ο άλλος από τη νότια) έχουν μπει στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου. Ακόμη και ένα αποτέλεσμα στο «-2» στην ψηφοφορία στη Βουλή, θα ισοδυναμούσε με την απόλυτη πολιτική καταστροφή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καθώς μπορεί μαθηματικά να μην συνιστά απώλεια της δεδηλωμένης, θα γινόταν όμως εξαιρετικά ευάλωτη στις επιθετικές διαθέσεις της αντιπολίτευσης. 

Το μασάζ θα συνεχιστεί λοιπόν με τους δύο απρόβλεπτους, αλλά και άλλους, βουλευτές, με την ελπίδα ότι στο τέλος δεν θα υπάρξουν απώλειες από το κυβερνητικό στρατόπεδο (είτε δια της ...πειθούς είτε δια της παραιτήσεως από το βουλευτικό αξίωμα, κατά το πρότυπο του Γ. Σακελλαρίδη, όλων όσοι δεν θα είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν το ασφαλιστικό). 

Επειδή, όμως, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, φαίνεται πως υπάρχει και δεύτερη γραμμή άμυνας, αυτή του επηρεασμού βουλευτών από κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης. Βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει την επιχείρηση εντοπισμού βουλευτών που θα ήταν πρόθυμοι να υπερψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και μόνο, με βασικό επιχείρημα ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα οδηγείται στα βράχια. Ελάχιστα πιθανό; Μπορεί. Είναι πάντως εντός κυβερνητικού σχεδιασμού, υποστηρίζουν κάποιοι.

Το ευνοϊκό πάντως, για τον Α. Τσίπρα σενάριο είναι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να μη δοκιμαστεί η ανυπέρβλητη κόκκινη γραμμή («δεν κόβουμε κύριες συντάξεις») και για το σκοπό αυτό σκοπεύει να έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και με διευθυντές μεγάλων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης.