current views are: 8

29 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:22

Ποδαρικό με τρόικα και ασφαλιστικό το 2016 για την κυβέρνηση

Με το αγκάθι του ασφαλιστικού και την επιστροφή της τρόικας μπαίνει το 2016 για την κυβέρνηση. 

Δημοσίευση 12:22’

Με το αγκάθι του ασφαλιστικού και την επιστροφή της τρόικας μπαίνει το 2016 για την κυβέρνηση. 

Με το αγκάθι του ασφαλιστικού και την επιστροφή της τρόικας μπαίνει το 2016 για την κυβέρνηση
 
Το κλιμάκιο των εκπροσώπων των θεσμών αναμένεται να επιστρέψει περί τις 8 Γενάρη ενώ μέχρι τις 15 του μήνα θα έχει κατατεθεί και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 
 
Το μεσημέρι σήμερα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη με θέματα στην ατζέντα η ασφαλιστική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
 
Θέματα αιχμής αναμένεται να αποτελέσουν η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η εθνική σύνταξη, το ποσοστό αναπλήρωσης στις καταβαλλόμενες συντάξεις και η ενοποίηση των ταμείων.
 
Αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, η κυβέρνηση προτείνει αύξησή τους, μέτρο που βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους των θεσμών. Ως αντιστάθισμα έχει επανέλθει η σκέψη για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για ποσά από 1.000 ευρώ και πάνω.
 
Η εθνική σύνταξη, ως ποσό που θα εγγυάται το κράτος, θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος. 
 
Ενιαίοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοσθούν για όλους τους συνταξιούχους, μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
 
Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των ταμείων, προκρίνεται η ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.
 
Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν σε ένα νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή εάν θα δοθεί η δυνατότητα σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.

σχετικα αρθρα