ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Ιανουάριο παραπέμπονται οι αποφάσεις για το μαχαίρι στις συντάξεις

Δημοσίευση 29 Δεκεμβρίου 2015, 16:31 / Ανανεώθηκε 29 Δεκεμβρίου 2015, 23:58
Τον Ιανουάριο παραπέμπονται οι αποφάσεις για το μαχαίρι στις συντάξεις
Facebook Twitter Whatsapp

Με την πρώτη αξιολόγηση να βρίσκεται προ των πυλών, η κυβέρνηση επιταχύνει την επεξεργασία της πρότασής της για τη σημαντικότερη πτυχή των διαπραγματεύσεων, το ασφαλιστικό. Σε αυτό το το πλαίσιο, συνεδρίασε το απόγευμα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, ώστε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος να ενημερώσει για την πορεία σύνταξης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με την πρώτη αξιολόγηση να βρίσκεται προ των πυλών, η κυβέρνηση επιταχύνει την επεξεργασία της πρότασής της για τη σημαντικότερη πτυχή των διαπραγματεύσεων, το ασφαλιστικό. Σε αυτό το το πλαίσιο, συνεδρίασε το απόγευμα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε για την πορεία σύνταξης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. 

«Τον Ιανουάριο τα σπουδαία» αρκέστηκε να δηλώσει ο  κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στην οδό Ζαλοκώστα, στον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους. 

Στο τραπέζι της συνεδρίασης υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη βρέθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα, η οποία προς το παρόν έχει συναντήσει την διαφωνία των εκπροσώπων των θεσμών. Ως εναλλακτική πρόταση μελετάται η  επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για ποσά από 1.000 ευρώ και πάνω.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης αναλύθηκαν οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού για το πρώτο εξάμηνο του 2016 και προγραμματίστηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποτελεσματική και αποδοτική εκτέλεσή του.

Κεντρικός στόχος του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. για την επόμενη περίοδο είναι να τεθούν οι βάσεις για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους στην Ελλάδα.

Οι επιμέρους πολιτικές που έχουν αποφασιστεί και υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. στα πεδία της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Οικονομίας, της Υγείας και της Πρόνοιας, της Παιδείας και του Πολιτισμού, καθώς και όσες θα ακολουθήσουν εντάσσονται σε μία συνολική στρατηγική για την ανταπόκριση στις πιεστικές κοινωνικές ανάγκες στις σημερινές συνθήκες. 

Το μεγάλο «τσεκούρι» στις συντάξεις

Ωστόσο, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η περικοπή «μεγάλων» επικουρικών συντάξεων της τάξης του 15% με 20% όπως επεσήμανε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» την περασμένη Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι το μαχάιρι θα πέσει στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για περαιτέρω μειώσεις και σε χαμηλότερες συντάξεις. 

«Δίνουμε μάχη για να μην μειωθούν οι επικουρικές, είπε ο υπουργός, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τις συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ για τις οποίες δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω να σας πω για τις υψηλές συντάξεις των 3.000 ευρώ». 

Συζήτηση έγινε και για την εθνική σύνταξη, ένα ποσό δηλαδή που θα εγγυάται το κράτος και θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος. Ενιαίοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοσθούν για όλους τους συνταξιούχους, μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά τα ταμεία, προκρίνεται η ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν σε ένα νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή εάν θα δοθεί η δυνατότητα σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.