Η θέση της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη επεσήμανε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη θέση της Ελλάδας στη συνθήκη καθώς και το γεγονός ότι από τη γεωπολιτική της θέση είναι σύνορο και από επιλογή της είναι προπύργιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «στην εξαιρετικά ασταθή και γεμάτη προκλήσεις περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Δηλώνει, δε, ότι το ρόλο αυτό και την αποστολή «είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό ισχύει και για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης, που συνιστά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα».

Αναφέρεται στη μάχη που δίνεται σε δύο μέτωπα, το οικονομικό και το προσφυγικό και προσθέτει ότι η μάχη δίνεται με σεβασμό στον άνθρωπο, αλλά και φροντίδα για την ασφάλεια. «Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογραμμίζει.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρεται στις πιέσεις προς την κυβέρνηση για να δώσει αποτελεσματικά αυτό το διμέτωπο αγώνα. «Θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις. Θα συνεχίσουμε, ταυτόχρονα, να προστατεύουμε την παραμονή της χώρας μας στη Συνθήκη του Σένγκεν. Αυτά οφείλουν να τα αναγνωρίζουν όλοι» καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.