Στο παρασκήνιο της επτάμηνης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Από την πρώτη στιγμή είχα δει ότι τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν με θετικό τρόπο. Ήταν σε μένα ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έμπαινε σε περιπέτειες», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

Ήταν πολύ δύσκολη η θέση μου. Η σχέση σεβασμού και συνεργασίας με την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Αγωνιούσα και έβλεπα μία εξέλιξη των πραγμάτων που θα οδηγούσε εκεί που οδήγησε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, «δεν δικαιολογώ τους εταίρους. Είναι να μην βρεθείς σε δύσκολη θέση αλλά σε αυτό το περιβάλλον λειτουργούμε . Εμείς ζητήσαμε τη βοήθειά τους. Εμείς βρεθήκαμε σε δύσκολή θέση. Λάθη και παραλείψεις δικά μας, μας άφησαν ευάλωτους και εκτεθειμένους». 

«Συνεπώς δεν θα δικαιολογήσω συμπεριφορές τρίτων» υπογράμμισε και συνέχισε:

Έβλεπα να διαμορφώνεται ένα πολύ δύσκολο σκηνικό για την Ελλάδα, τόσο στο πολιτικό επίπεδο όσο κυρίως για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες. (...) Τώρα υπάρχει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση, υπάρχει μία γενικότερη εκτίμηση πως έχει υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα που φέρνει αποτελέσματα.

Πάντως εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως τα φορολογικά.