Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατάθεση της τελικής πρότασης για το νέο Ασφαλιστικό στους δανειστές, ένα από τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, καθώς από σήμερα βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός Εργασίας  Γιώργος Κατρούγκαλος μετέβη νωρίτερα στο Μαξίμου και παρέδωσε στον πρωθυπουργό την πρόταση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπως διαμορφώθηκε μετά και τις τελευταίες ζυμώσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις και ότι στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο και με ενισχυμένη κοινωνική δικαιοσύνη.

Το σχέδιο Κατρούγκαλου σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, μείωσεις σε επικουρικές άνω των 170 ευρώ, αύξηση 1% των εργοδοτικών εισφορών και αύξηση 0,5% των εισφορών των μισθωτών.

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το πως θα καλυφθεί το κενό από τη μη μείωση των κύριων συντάξεων ενώ δεν αποκλείεται η πρόταση να περιλαμβάνει την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές που η κυβέρνηση εξετάξει ως ισοδύναμο στην πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών η οποία συναντά τη διαφωνία των θεσμών.

Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση αρχίζουν πια να στενεύουν καθώς το κλιμάκιο των θεσμών αναμένεται να επιστρέψει  στην Αθήνα γύρω στις 8 Γενάρη και με βάση το χρονοδιάγραμμα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να το στείλει στους εκπροσώπους των δανειστών την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

«Δίνουμε μάχη για να μην μειωθούν οι επικουρικές, είπε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» την περασμένη Κυριακή. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τις συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ για τις οποίες δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω να σας πω για τις υψηλές συντάξεις των 3.000 ευρώ». 

Συζήτηση έγινε χθες στο ΚΥΣΚΟΙΠ και για την εθνική σύνταξη, ένα ποσό δηλαδή που θα εγγυάται το κράτος και θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος. Ενιαίοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοσθούν για όλους τους συνταξιούχους, μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά τα ταμεία, προκρίνεται η ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν σε ένα νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή εάν θα δοθεί η δυνατότητα σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.

«Τον Ιανουάριο τα σπουδαία» αρκέστηκε να δηλώσει ο  κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στην οδό Ζαλοκώστα, στον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους.