Breaking News

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Σεισμός τώρα αισθητός στην Αττική

current views are: 6

30 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση15:42

Γερμανικά ΜΜΕ: Η εξέγερση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας στοίχισε ακριβά στην Ελλάδα

Η εξέγερση κατά της λιτότητας στοίχισε ακριβά στην Ελλάδα, εκτιμά ο γερμανικός Τύπος , ο οποίος επιχειρεί έναν απολογισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων. 

Δημοσίευση 15:42’

Η εξέγερση κατά της λιτότητας στοίχισε ακριβά στην Ελλάδα, εκτιμά ο γερμανικός Τύπος , ο οποίος επιχειρεί έναν απολογισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων. 

Η εξέγερση κατά της λιτότητας στοίχισε ακριβά στην Ελλάδα, εκτιμά ο γερμανικός Τύπος , ο οποίος επιχειρεί έναν απολογισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων. 

Η Berliner Zeitung, αναφέρει ότι «μετά από επτά χρόνια κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία στις αρχές του 2015 με την υπόσχεση να τερματίσει την χρόνια πολιτική περικοπών. Ωστόσο, η αντιπαράθεση με τους δανειστές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ διήρκεσε λίγο και ήταν μάταιη. Η Αθήνα έπρεπε τον Ιούλιο να λυγίσει στις πιέσεις των δανειστών – ειδάλλως θα απειλούνταν με χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη».

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι «η εξέγερση ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας στοίχισε ακριβά στη χώρα. Η αβεβαιότητα γιγαντώθηκε, οι επενδύσεις κατέρρευσαν, το κεφάλαιο διέφυγε, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο διατηρούνται ακόμη».

Παρατηρεί ότι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές «κόστισε στους Έλληνες πολύ χρόνο και χρήμα» και επιχειρεί μια εκτίμηση για τη χρονιά που έρχεται.

Όπως επισημαίνει, «είναι ήδη σαφές ότι το 2016 θα είναι ακόμη σκληρότερο για τους Έλληνες. Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον περικοπές ύψους έξι δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω. Ωστόσο, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ανάλογη αποτίμηση επιχειρεί και το δίκτυο N-tv, στην ιστοσελίδα του. Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι η ελληνική κρίση «ξεχάστηκε, αλλά δεν έχει ξεπεραστεί» και εκτιμά ότι «τίποτα δεν έχει γίνει καλύτερο στην Ελλάδα».

Αντιθέτως, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, «έναν χρόνο μετά την ιστορική κυβερνητική αλλαγή τα πάντα στην Ελλάδα έμειναν ως είχαν: Η ανεργία είναι υψηλή, η οικονομία συρρικνώνεται, λύση δεν διαφαίνεται. Η μοναδική διαφορά είναι ότι αυτό δεν γίνεται πλέον ζήτημα».

Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος, «12 μήνες και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα κανείς δεν μιλά πλέον για την ελληνική πολιτική ή την οικονομική ανέχεια στην Ελλάδα. Όταν γερμανικά και διεθνή μέσα αναφέρονται στην Ελλάδα το θέμα είναι η δεύτερη μεγάλη κρίση της χρονιάς, η προσφυγική κρίση, το πλήθος των ανθρώπων που έχουν πνιγεί στο Αιγαίο, οι εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένοι που αναζητούν προστασία από τον πόλεμο στην Ευρώπη, κατά προτίμηση στη Γερμανία».

Σχολιάζει δε πως «μετά την επανειλημμένη συλλογική ψυχοθεραπεία στην εκλογική κάλπη οι Έλληνες φαίνεται να θέλουν να αφήσουν τα πάντα πίσω τους. Αντί να ψηφίσουν συντηρητικούς ή σοσιαλιστές, οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση, προτιμούν να δώσουν μια ευκαιρία στους αριστερούς. Μοιάζουν να έχουν αντιληφθεί ότι η ΕΕ, όπως εξελίχθηκε τα τελευταία 15 χρόνια, δεν στοχεύει στην εξομοίωση του επιπέδου διαβίωσης και στην πρόοδο για όλους, αλλά είναι ένας μηχανισμός που διευκολύνει την φοροαποφυγή των πλουσίων και επιβάλλει αυξήσεις φόρων στους φτωχούς. Παρόλα αυτά αποφάσισαν να παραμείνουν».


σχετικα αρθρα