του Τάσου Τσιφόρου 

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η εκλογική αναμέτρηση στη Νέα Δημοκρατία, παρά το εορταστικό πνεύμα των ημερών. Άλλωστε, ήδη οι δύο μονομάχοι κλιμακώνουν τις δημόσιες παρουσίες τους ενώ τα κυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων αναμένεται να αποτελέσουν το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης με έπαθλο την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. 

Πέραν των συμμαχιών, των παρασκηνιακών κινήσεων και των συμφωνιών, τις οποίες έχει αναδείξει το Newpost, οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης εισέρχονται στην τελική ευθεία και με διακριτές πολιτικές καμπάνιες. 

Ο κ. Μητσοτάκης, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τους χαρακτηρισμούς περί νεοφιλελευθερισμού και, κυρίως, να σπάσει το αφήγημα περί κόντρας μεταξύ καραμανλικών και μητσοτακικών στη ΝΔ, επενδύει κυρίως στην ανάδειξη προγραμματικών θέσεων και είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 24ώρα επιμένει στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης ως ένα από τα προαπαιτούμενα για την υπέρβαση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Ο ίδιος επιμένει σε αυτό το δρόμο καθώς κάθε άλλη επιλογή θα συνιστούσε απόκλιση από την πορεία που χάραξε ήδη εδώ και τρεις μήνες πίσω, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. 

Άλλωστε, εν αντιθέσει με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πολλά όπλα προκειμένου να απευθυνθεί στο ιδιαίτερο θυμικό των νεοδημοκρατών. 

Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης έχει. Τόσο τις αναφορές στον κυρίαρχο ακόμη «καραμανλισμό» της ελληνικής κεντροδεξιάς όσο και στην ανάγκη να αποκλειστούν φωνές που θεωρούνται αποκλίνουσες από το μεσαίο δρόμο της μετριοπάθειας, είτε αυτές αφορούν στη δεξιά ρητορική (σ.σ. ο κ. Μεϊμαράκης την θέλει εντός κόμματος αλλά όχι ως κυρίαρχη επικοινωνιακά δύναμη όπως ήταν τα τελευταία χρόνια) είτε αυτές αφορούν στην οικονομία, όπου προκρίνει μεν τις μεταρρυθμίσεις αλλά με «κοινωνικό πρόσημο». 

Η επιλογή των δύο μονομάχων είναι προσανατολισμένη στο ακροατήριο που τους στήριξε στον πρώτο γύρο, προφανώς και με το βλέμμα στους περίπου 120.000 «ορφανούς» ψηφοφόρους που επέλεξαν το Δεκέμβριο Τζιτζικώστα ή Γεωργιάδη. Ο κ. Μεϊμαράκης απευθύνεται σε πιο λαϊκά στρώματα, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ δεν είναι ένα ταξικό κόμμα αλλά μία παράταξη που έχει λαϊκή βάση, ο δε κ. Μητσοτάκης θέλει τη διατήρηση της λαϊκής βάσης του κόμματος ωστόσο εμφανώς έχει απήχηση σε μεσοαστικά και αστικά τμήματα των πολιτών.

Ωστόσο, η μάχη της 10ης Ιανουαρίου δεν αφορά το σύνολο των πολιτών. Δεν αφορά ούτε καν όσους ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αφορά περιοριστικά τους 400.000 και πλέον που πήγαν στις κάλπες της 20ης Δεκεμβρίου, οι οποίοι και θα κρίνουν το αποτέλεσμα.