Παρότι η βαθμολογία της κυβέρνησης θα κριθεί από την επίδοσή της στα εσωτερικά «μέτωπα» (διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, παράλληλο πρόγραμμα θετικών δράσεων και η «μάχη» με διαπλοκή –διαφθορά, τα τρία βασικά «μέτωπα»), από την πρώτη στιγμή εν τούτοις δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην εξωτερική πολιτική και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. 

Δεν είχε περάσει, καλά καλά, μια εβδομάδα από τις εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, για τις ανάγκες της 70ής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με ό,τι (από συναντήσεις, επαφές, ομιλίες) συνεπάγεται στο περιθώριο αυτής. 

Η σύσφιγξη των σχέσεων με δύο «τρίγωνα», με ιδιαίτερη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία (Ελλάδα –Κύπρος –Ισραήλ, και Ελλάδα –Κύπρος –Αίγυπτος) είναι κομβικής σημασίας για την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, στους τρεις μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τις εκλογές, η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική επιθετικού διαλόγου με την Άγκυρα, επιδιώκοντας με άλλα λόγια τη συνεννόηση με την άλλη πλευρά, χωρίς υποχωρήσεις όμως από τα εθνικά δίκαια, και ενώ Κυπριακό είναι στην κορυφή της ατζέντας, με ενεργό υποστήριξη της Λευκωσίας. 

Η τακτική αυτή ξεκινά από τη δογματική αρχή ότι ουδείς σέβεται μια κυβέρνηση, που δεν έχει κατακτήσει την ισοτιμία στα διεθνή fora. Συνεπώς, μπορεί η χώρα να παραμένει υπό επιτροπεία, θα πρέπει την ίδια στιγμή, ωστόσο, να ασκεί στιβαρή εξωτερική πολιτική, αν θέλει να έχει τύχη... 

Προφανώς, και η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να θέσει επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά, μόνο τυχαία δεν ήταν. Ιδιαιτέρως επιτυχημένη κρίνεται εξάλλου η ως τώρα θητεία του Νίκου Ξυδάκη στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, διακριτή επίσης η παρουσία των Γιάννη Αμανατίδη σε Εκκλησίες του εξωτερικού και απόδημο ελληνισμό, και Δημήτρη Μάρδα στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Κομβικό ρόλο στην ατζέντα ...εξωτερικού, παίζει ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης. 

Πολλά ταξίδια περιμένουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ιανουάριο, στο βαθμό που το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του στο εσωτερικό. Οι συνεργάτες του ετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, φάκελο για ενδεχόμενη επίσκεψη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum του Νταβός. Η διπλωματία προετοιμάζει, τέλος, επισκέψεις και σε Ισραήλ και Κύπρο.