Σφοδρή κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, και τη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών στο Δημόσιο τον Νοέμβριο

Ειδικότερα, η ΝΔ κατηγορεί τον κ. Αλεξιάδη ότι ψεύδεται και ότι κατασκεύασε ανακριβή στοιχεία, προκειμένου να δείξει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν, ενώ από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προσάπτει στη ΝΔ «εμμονή στην προπαγάνδα» και την κατηγορεί ότι παραθέτει λάθος πίνακα.

ΝΔ: Ψέματα και παραπληροφόρηση

«Στα ψέματα και την παραπληροφόρηση, "σπορ" που διακρίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλεξιάδηςκατέγραψε νέο ρεκόρ», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της.

Η ΝΔ κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ότι κατασκευάζει τα στοιχεία, «προσπαθώντας να  πείσει ότι οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές ... μειώθηκαν, δεν αυξήθηκαν όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΠΣ». 

«Ο κ. Αλεξιάδης όφειλε να γνωρίζει ότι η δημοσίευση ανακριβών στοιχείων είναι κολάσιμη ενέργεια. Η οποία, πέραν των άλλων, βλάπτει σοβαρότατα την αξιοπιστία της χώρας και μειώνει τη διαπραγματευτική της ισχύ, με αποτέλεσμα να έρχονται νέα αριστερά μέτρα που θα επωμιστούν ξανά οι Έλληνες φορολογούμενοι», προσθέτει η ΝΔ και καλεί τον κ. Αλεξιάδη «πριν βγάλει άλλη ανακοίνωση να συνεννοείται με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου του». 

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «προειδοποιήσαμε τους κυβερνώντες ότι η ιδεοληψία, η ανικανότητα και η ασχετοσύνη είναι κακοί σύμβουλοι». 

«Τα ψέματα της συγκυβέρνησης έχουν κοντά ποδάριαΗ αλήθεια είναι ότι το κράτος εισπράττει λιγότερα και η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα για να καλύψει τις "τρύπες" των παλιών. Η συνέχιση της φορομπηχτικής πολιτικής αποδεικνύεται αυτοκτονική: Οι πολίτες γονατίζουν κάτω από το βάρος φόρωνπου δεν μπορούν να σηκώσουν, κινδυνεύουν με κατασχέσεις και οδηγούνται στην απόγνωση», ανέφερε.

Αλεξιάδης: Υπερβολές λαϊκισμού από τη ΝΔ

Στην αντεπίθεση έχει περάσει ο Τρύφων Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι «η ΝΔ επέλεξε το πλέον δυσμενές πολιτικό πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση (φορολογική πολιτική) και μάλιστα με υπερβολές λαϊκισμού και αναξιοπιστίας, που δεν αρμόζουν στον θεσμικό της ρόλο».

Πίνακας ληξιπρόθεσμων οφειλών

«Ο ουσιαστικός πολιτικός διάλογος, δεν μπορεί να περιορισθεί σε ανταλλαγή ανακοινώσεων που προκαλούν σύγχυση. Τους καλούμε να τον διεξάγουμε είτε σε οποιοδήποτε ΜΜΕ επιθυμούν, είτε στη Βουλή», σημειώνει ο κ. Αλεξιάδης και τονίζει:

1. Η ανακοίνωση της Ν.Δ. (29.12.15) αναφερόταν στην «εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών». Στο ίδιο θέμα απαντήσαμε (30.12.15) με τεκμήρια. Η ανταπάντηση της Ν.Δ. (31.12.15) αφορά όχι τα ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά …….άλλο θέμα! Είναι αλήθεια ή όχι;

2. Η αύξηση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, είναι μια διαχρονική πραγματικότητα με μεγάλη αύξηση συνολικά τα τελευταία χρόνια. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη (μηνιαίες μεταβολές) προς το Δημόσιο, το πρώτο 11μηνο του 2015 ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ (σε σχέση με το 2014) κατά 76,3 εκατ. Το πρώτο 11μηνο του 2014 ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ (σε σχέση με το 2013) κατά 3,1δις. Είναι αλήθεια ή όχι;

3. Το 2015 σε σχέση με το 2014, τα φορολογικά έσοδα (σύμφωνα με τα στοιχεία που καταθέσαμε πρόσφατα στη Βουλή) αυξάνονται ανά μήνα, σε μεγάλο βαθμό με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους μήνες Σεπτέμβριο- Οκτώβριο-Νοέμβριο όπου είχαμε αυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων. Είναι αλήθεια ή όχι;

4. Είναι γνωστή ή μηχανογραφική ικανότητα της Ν.Δ., αλλά ο συνημμένος πίνακας στο δελτίο τύπου της, είναι από μια μόνο υπηρεσία (ΚΕΦΟΜΕΠ) και για άσχετο θέμα (με τα ληξιπρόθεσμα). Μήπως ο σωστός πίνακας είναι ο συνημμένος σε αυτό το Δελτίο Τύπου ο οποίος φυσικά δεν επιβεβαιώνει τα επιχειρήματά της; Είναι αλήθεια ή όχι;