Τη λήψη μέτρων ασφαλείας από τους πολίτες ζητεί η η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, μέσα από ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ συμβουλεύει τους αμερικανούς υπηκόους να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους χώρους και τα μεγάλα πλήθη και να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις σε όλο τον κόσμο. 

Επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι που έχουν ανακοινώσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι υπαρκτοί, η Πρεσβεία τονίζει: 

Υπάρχει μια συνεχής απειλή στην Ευρώπη από τα άτομα που σχεδιάζουν επιθέσεις εμπνευσμένες από μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις όμως η τελική τους φάση διεξάγεται σε ατομική βάση από μεμονωμένα άτομα.

Το κείμενο της ανακοίνωσης:

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα υπενθυμίζει στους αμερικανούς πολίτες ότι οι αρχές των ΗΠΑ και των Ευρωπαϊκών κρατών συνεχίζουν να προειδοποιούν για τον ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων απειλών από τρομοκρατικές ομάδες. Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2015, η αμερικάνικη πρεσβεία υπενθυμίζει στους αμερικανούς πολίτες την διεθνή ταξιδιωτική οδηγία η οποία καλεί τους ταξιδιώτες να πάρουν ειδικές προφυλάξεις κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, σε εκδηλώσεις, ακόμα και σε συγκεντρώσεις σε αγορές. Θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το άμεσο περιβάλλον και να αποφεύγουν τα μεγάλα πλήθη ή πολυσύχναστα μέρη.

Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει να αποκαταστήσει τους ελέγχους στα σύνορα. Οι ταξιδιώτες μπορούν να αναμένουν καθυστερήσεις οι οποίες οφείλονται στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Εμείς ενθαρρύνουμε τους ταξιδιώτες να επικοινωνούν με τα τουριστικά τους γραφεία για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και να φθάνουν σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς νωρίς.

Όλοι οι επισκέπτες των ΗΠΑ ή οι αμερικανικής υπηκοότητας κάτοικοι της Ελλάδας, θα πρέπει να γνωρίζουν την τοπική κατάσταση της ασφάλειάς τους, και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να ενισχύσουν την προσωπική τους ασφάλεια. Υπάρχει μια συνεχής απειλή στην Ευρώπη από τα άτομα που σχεδιάζουν επιθέσεις εμπνευσμένες από μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις όμως η τελική τους φάση διεξάγεται σε ατομική βάση.

Οι πολίτες των ΗΠΑ ενθαρρύνονται να παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης και τις τοπικές πηγές πληροφόρησης και εφοδιάζονται με ενημερωμένες πληροφορίες για τα προσωπικά τους ταξιδιωτικά σχέδια και τις δραστηριότητες. Ειδικά όσον αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να απευθύνονται στις ελληνικές αρχές επιβολής του νόμου που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια όλων των επισκεπτών στην Ελλάδα.