Χωρίς αμφιβολία, η αξιολόγηση -αλλά και όσα, αναγκαστικώς, προηγούνται αυτής- είναι το μεγάλο γεγονός των πρώτων μηνών του καινούριου χρόνου. Δεν θα ήταν, από την άλλη, υπερβολή να πει κανείς ότι το 2016 θα είναι έτος... Αξιολόγησης για την κυβέρνηση αλλά και τη χώρα ευρύτερα.

Το τέλος του α’ διμήνου συμπίπτει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά τα μεγάλα «μέτωπα» ανοίγουν, κατά κυριολεξία, από... Δευτέρα: το ασφαλιστικό, που κρύβει πολλές... παγίδες: ενοποίηση ταμείων και περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ είναι δύο από αυτές, με δεδομένο, φυσικά, ότι η κυβέρνηση δεν συζητά, κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, μείωση των κύριων αλλά και των επικουρικών, σύμφωνα με τη νέα κυβερνητική γραμμή, συντάξεων.

Έπεται η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια (ως τα μέσα Φεβρουαρίου), με τον αρμόδιο Γιώργο Σταθάκη πολλάκις να έχει υπογραμμίσει τις κόκκινες γραμμές στη συντριπτική  πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων α’ κατοικίας, των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικών δανείων.

Οι αλλαγές στη ζωή των αγροτών (φορολογικό –ασφαλιστικό, για το τελευταίο ακούγεται η δυνατότητα για ευνοϊκές ρυθμίσεις), τα εργασιακά, οι προς υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεις σε συνδυασμό με τη σύσταση του ταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας είναι μερικά ακόμη «διαγωνίσματα», στα οποία η κυβέρνηση καλείται να πάρει προβιβάσιμο βαθμό, προκειμένου να φτάσει στα... καλά νέα.

Η  έναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος, η άρση των capital controls, η έξοδος στις αγορές είναι ιστορικά γεγονότα, λένε στην κυβέρνηση (το κάθε ένα από αυτά, για την ακρίβεια), δεδομένων μάλιστα και των δυσκολιών που αντιμετώπισε κάθε κάτοικος της χώρας αυτής την τελευταία εξαετία. Γεγονότα που σε συνδυασμό με το αναπτυξιακό σχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση την άνοιξη, μπορούν να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά, την οικονομία, την κοινωνία.

Παράλληλα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση έχει και άλλες «μάχες» να δώσει -με τη δική της κρισιμότητα η κάθε μία από αυτές: η πάταξη της διαφθοράς (με την ομάδα Αλεξιάδη -Παπαγγελόπουλου -Βασιλειάδη να έχουν ήδη τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα), η μεταρρύθμιση στην Παιδεία, η ίαση της δημόσιας Υγείας, οι προωθούμενες αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση.

Διαρκής επίσης, θα είναι η αντιμετώπιση, εκ μέρους της κυβέρνησης, της προσφυγικής/ μεταναστευτικής κρίσης, με όλες τις πιθανές απολήξεις της, της ασφάλειας συμπεριλαμβανομένης.