"Ανοίγει ο δρόμος μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής" είναι ο τίτλος του άρθρου που υπογράφει ο Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα Αυγή.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το 2015 ήταν η χρονιά «που ο ελληνικός λαός σήκωσε το κεφάλι ψηλά και διεκδίκησε με παρρησία το δίκιο του και το μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας που έστειλε στα πέρατα του κόσμου, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη συλλογική μνήμη».

Αναλυτικά το άρθρο του πρωθυπουργού:

"ΤΟ 2015 ΗΤΑΝ μια δύσκολη χρονιά. Ο λαός μας απέδειξε ότι ξέρει να αγωνίζεται με το κεφάλι ψηλά.'Εδωσε μια ιστορική μάχη για ζωή, αξιοπρέπεια και κοινωνικά δικαιοσύνη. Η μάχη αυτή κινητοποίησε, στα πλευρό της Ελλάδας, προοδευτικές δυνάμεις από ολόκληρο τον κόσμο.

Στο διάστημα αυτό, το πολιτικό κατεστημένο, που κυβέρνησε τον τόπο για δεκαετίες, βυθίστηκε στη δίνη μιας βαθιάς κρίσης, Η Αριστερά αναδείχτηκε σε ηγετική πολιτική δύναμη κερδίζοντας την εμπιστοσύνη ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων. Αυτή την εμπιστοσύνη οφείλουμε να τη δικαιώσουμε απελευθερώνοντας την Ελλάδα από τη θηλιά της εποπτείας και, ταυτόχρονα, δίνοντας παντού και συνεχώς τη μάχη για τον υπεράσπιση των πιο αδύναμων.

Τώρα πια ο στόχος είναι κοντά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δρόμος που απομένει θα είναι εύκολος. Η διαπραγμάτευση θα είναι μέχρι τέλους μια συνεχής καθημερινή μάχη. Όμως, η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της. Με δυνατή φωνή, ξεκάθαρες θέσεις και στέρεα επιχειρήματα, έχει καταφέρει να σπάσει την απομόνωση των προηγούμενων χρόνων.

Οι εποχές που οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν πρόθυμες να υλοποιήσουν οποιοδήποτε μέτρο, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ευεργετικό και δίκαιο, ανεξάρτητα από την κοινωνική καταστροφή που προκαλούσε, είναι πια παρελθόν. Σήμερα η χώρα προχωρά συγκροτημένα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, φροντίζοντας πρώτα απ' όλα τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Οι πρώτοι μήνες του 2016 θα είναι η αρχή μιας καινούριας περιόδου, που θα φέρει την οικονομία και την κοινωνία σε πιο βατούς και ανοιχτούς δρόμους. Θα είναι, επίσης, η αρχή και μιας νέας περιόδου για την Ευρώπη, καθώς η ενίσχυση των δυνάμεων που αντιμάχονται τη λιτότητα θέτει ήδη τις βάσεις μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής.

Ξέρουμε ότι η στήριξη της κοινωνίας προς την Αριστερά δεν είναι δεδομένη. Την κερδίζουμε καθημερινά δείχνοντας το κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής μας, εδραιώνοντας παντού τη δημοκρατία και τη διαφάνεια, διαμορφώνοντας τις προοπτικές μιας μεγάλης παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης. Αλλά είναι ακριβώς η στήριξη της κοινωνίας που θα μας δώσει τη δύναμη και τη θέληση να κλείσουμε τον κύκλο της λιτότητας και της κοινωνικής αποδιάρθρωσης και να ανοίξουμε μια καινούρια σελίδα για τον τόπο μας.

Αυτή η σελίδα ανοίγει το 2016. Ας σταθούμε απέναντι στις ιστορικές προκλήσεις με αισιοδοξία και αποφασιστικόπτητα. Υγεία και καλή δύναμη για όλες και όλους".