Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Μέχρι στιγμής η Φώφη Γεννηματά έχει πετύχει αδιανόητα πράγματα. Έκλεισε τη συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ και έδωσε την πρώτη θέση του Επικρατείας στον πρόεδρό της, Θανάση Θεοχαρόπουλο, και την εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας στον Θόδωρο Παπαθεοδώρου αφήνοντας εκτός Βουλής τους βενιζελικούς και εκσυγχρονιστές Γιώργο Φλωρίδη και Κώστα Σπηλιόπουλο αντίστοιχα. Αλλά, δεν άνοιξε μύτη. Στη συνέχεια έβαλε στα ψηφοδέλτια στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ και πάλι δεν άνοιξε μύτη. Και, λίγο πριν τις γιορτές, ανέθεσε τον τομέα επικοινωνίας στον Θάνο Μωραΐτη. Υπήρξαν κάποιες γκρίνιες, αλλά μύτη δε λες ότι άνοιξε.

Η απάντηση στο «γιατί» ακούει στο όνομα… Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο προκάτοχός της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει σαφείς οδηγίες σε όσα στελέχη επηρεάζει να αποφύγουν κάθε κίνηση αμφισβήτησης της διαδόχου του. Γιατί σε καμία περίπτωση δε θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της υπονόμευσης. Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο δύο είναι οι κόκκινες γραμμές. Δε θα τα χαλάσει με τη Φώφη ούτε για τον Σαχινίδη, ούτε για τον Φλωρίδη. Όσο δεν βλέπει ντηλ με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον… Αλέξη Τσίπρα δεν έχει κανένα πρόβλημα. Άλλωστε, περιμένει και αυτός όπως και οι εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ εκσυγχρονιστές το περίφημο ιδρυτικό συνέδριο για το νέο κόμμα. Εκεί έχουν αποφασίσει να δείξουν τη δύναμή τους. Μέχρι τότε απλά δε θέλουν να δουν το ΠΑΣΟΚ να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό και τον πρώην πρόεδρό του.

Οι θέσεις αυτές ακολουθούν και τις πολιτικές εκτιμήσεις για το τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πιστεύει πως ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι το τέλος της Άνοιξης θα έχει παραδώσει την διακυβέρνηση σε οικουμενική με πολιτικούς και τεχνοκράτες. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά πως θα έχει και τον απαραίτητο χρόνο το ΠΑΣΟΚ να ανασυγκροτηθεί, να αυτοδιαλυθεί δηλαδή και να ανοίξει το δρόμο για το νέο κόμμα. Σύμφωνα με συνομιλητές του σενάριο ευρωπαϊκού κόμματος με τον Αντώνη Σαμαρά «δεν παίζει». «Η συνεργασία ήταν καλή και αποδοτική για τη χώρα» λένε «αλλά οι ιδεολογικές διαφορές είναι τεράστιες». «Το ευρωπαϊκό κόμμα μπορεί να υπάρξει μόνο ως συμμαχία διακυβέρνησης, τίποτα πέραν αυτού» ξεκαθαρίζουν τη θέση τους οι άνθρωποι του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα πως βλέπει τον προσωπικό του ρόλο ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραπέμπουν στις απαντήσεις που δίνει ο ίδιος όταν έρχεται απευθείας αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο θέμα. Πως έχει επιλέξει το δρόμο της προσφοράς και ότι θυσίασε το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία. Αν χρειαστεί, λοιπόν, θα το ξανακάνει, αυτή τη φορά όμως με πιο αυστηρούς όρους.