Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και ενότητας τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε άρθρο της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. 

«Είναι ώρα να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης με κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, με προγραμματική συμφωνία για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης και της σταδιακής εξόδου από την πολύχρονη κρίση και ύφεση»  αναφέρει και πρσθέτει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος, για να ανταποκριθούν τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα στις σημερινές αναγκαιότητες της πολύ δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα και την οικονομία.

«Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να βγούμε από την καταστροφική περιδίνηση».

Στο άρθρο της, που τιτλοφορείται «Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ -Ένας χρόνος χαμένος», η κ. Γεννηματά ασκεί κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως ο απολογισμός της χρονιάς που φεύγει είναι μακράν ο χειρότερος από τη μεταπολίτευση και μετά.

«Η Ελλάδα βιώνει σήμερα και πάλι την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα» επισημαίνει και προσθέτει: «Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωτικά εγκλωβιστεί στη μέγγενη του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε. Μέρα με τη μέρα, μέτρο με το μέτρο οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το κάνουν σημαία τους. Κλαψουρίζουν, αλλά αμφίθυμοι να κινηθούν προς τα εμπρός, αδύναμοι να σχεδιάσουν, να διαπραγματευτούν, παραδίδονται άνευ όρων». Στο ίδιο μήκος κύματος, υποστηρίζει πως η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα και ότι το κυβερνητικό καράβι μπάζει νερά. 

Τέλος, εκφράζει την πεποίθηση πως το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σύντομα θα οδηγήσει στον μεγάλο και ισχυρό πολιτικό συνασπισμό δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στέλνει το μήνυμα πως το κάλεσμα για ενότητα και κοινή δράση στις ευρύτερες δυνάμεις τις κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας είναι διαρκές.