Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

45.000 ψήφοι. Κοινός παρονομαστής σε μια εξίσωση, η οποία θα κρίνει το αποτέλεσμα της 10ης Ιανουαρίου, καθώς η λύση της θα δώσει τον επόμενο αρχηγό στην κεντροδεξιά παράταξη, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.  Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο παραπάνω αριθμός έχει θετικό πρόσημο, το οποίο θα πρέπει να διατηρήσει προκειμένου να κόψει πρώτος το νήμα και του δεύτερου γύρου.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρόσημο μπροστά από τον αριθμό 45.000 είναι αρνητικό και για να πετύχει να εκλεγεί στην ηγεσία της ΝΔ, θα πρέπει να αντιστρέψει το μείον σε συν. Επίσης, η εξίσωση του δεύτερου γύρου έχει κάποιες ακόμη παραμέτρους, σταθερές και μεταβλητές. Σταθερός είναι για παράδειγμα ο αριθμός αυτών που μπορούν να μετέχουν στη διαδικασία (404.000), ενώ μεταβλητός, ο αριθμός αυτών που τελικά θα πάνε ξανά στις κάλπες της 10ης Ιανουαρίου.

Η κύρια μεταβλητή όμως στην εξίσωση που θα δώσει το νικητή, είναι η επιρροή στους ψηφοφόρους που είχαν επιλέξει στον πρώτο γύρο είτε τον Απόστολο Τζιτζικώστα, είτε τον Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς εκτιμάται ότι το πολύ τα 2/3 από αυτούς θα ακολουθήσουν τη γραμμή που θα δοθεί, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το γεγονός ότι οι φίλοι της ΝΔ που ψήφισαν έναν από τους κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη, θα παραμείνουν σταθεροί στην επιλογή τους.

Η πορεία της μεταβλητής αυτής, εξαρτάται τόσο από την απήχηση που θα έχει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου στο εκλογικό σώμα ο πολιτικός λόγος και τα επιχειρήματα των δύο μονομάχων, όσο και από τα λάθη που θα κάνουν. Για παράδειγμα οι ατυχείς δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη κατά του κ. Μεϊμαράκη για την απουσία του από την ψηφοφορία του συμφώνου συμβίωσης, ενώ γνώριζε το οικογενειακό του πρόβλημα, λειτούργησαν προς την αντίθετη κατεύθυνση και προκάλεσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της εξίσωσης του β΄ γύρου, θα έχουν και οι προσχωρήσεις γαλάζιων βουλευτών και στελεχών σε ένα από τα δύο στρατόπεδα. Ήδη τη στήριξή τους στον κ. Μεϊμαράκη έχουν εκφράσει είτε δημόσια είτε βρίσκονται κοντά στο να το κάνουν, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Μαρκόπουλος, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Κώστας Σκρέκας και πολλοί άλλοι που στον πρώτο γύρο ήταν για διάφορους λόγους δίπλα στον κ. Τζιτζικώστα.

Μεγαλύτερη βαρύτητα, θα έχει ωστόσο η στήριξη απλών στελεχών και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα, οι οποίοι κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, μετά την ήττα του 37χρονου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, στρέφονται πλέον προς τον κ. Μεϊμαράκη δεδομένου ότι οι περισσότεροι έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τον Κώστα Καραμανλή που έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ του πρώην προέδρου της ΝΔ.