Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Ο πρώτος γύρος ήταν δικός του. Και ο δεύτερος δικός του ήτανε. Και το δημοψήφισμα. Χόρτασε από εκλογές και νίκες. Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός και με τον Γιάνη και τη Ζωή και χωρίς αυτούς. Μόνο που ο πρωθυπουργός ξέρει ότι δεν έχει ξεμπερδέψει μαζί τους. Και για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να στήσει ξανά κάλπες πριν ολοκληρωθεί η τετραετία που ξεκίνησε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Γιατί δε θέλει να δώσει την ευκαιρία να επιστρέψουν στη Βουλή δικαιωμένες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις που τον περιμένουν στη γωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας δε φοβάται εξεταστικές από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που τρομάζει τον πρωθυπουργό είναι ο τρόπος με τον οποίο θα τον αντιμετωπίσουν, όταν δεν θα είναι πλέον στην εξουσία, οι πρώην του σύντροφοι που οδήγησε με επιδέξιο τρόπο εκτός Βουλής. Τους έθεσε εκτός Βουλής, όχι όμως και εκτός μάχης. Και αν θεωρεί τον Παναγιώτη Λαφαζάνη διαχειρίσιμο, ξέρει ότι από τη Ζωή και τον Γιάνη δύσκολα θα τη βγάλει καθαρή.

Στο πλαίσιο αυτό, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις του, δε θα είναι άλλωστε και η πρώτη φορά, είναι πολύ πιθανό να δεχθεί οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών αν και θα προτιμούσε κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας με τον ίδιο πρωθυπουργό. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θέλει να εμφανιστεί ως ηγέτης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τη ριζοσπαστική αριστερά. Προφανώς θεωρεί ότι από εκείνη τη θέση θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και άμυνας την επόμενη μέρα.

ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, όμως είναι πολύ δύσκολο να του κάνουν τη χάρη. Για τα στελέχη της νεότερης γενιάς των τριών κομμάτων ο Αλέξης Τσίπρας είναι ήδη μέρος του μνημονιακού παρελθόντος που πρέπει να αφήσουν πίσω τους. Ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν ήδη τοξικό. Από εκεί και πέρα όμως αναγνωρίζουν ότι αν δεν υπήρχε ο Αλέξης θα έπρεπε να τον εφεύρουμε. Γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στη λύση, είτε από τη θέση του βασικού κυβερνητικού εταίρου, είτε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ή και οικουμενικής συμμαχίας.

Παράλληλα με τις διεργασίες στο κυβερνητικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να ανοίξει και τα θέματα του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης. Πρόκειται για δύο πεδία όπου μπορούν να εφαρμοστούν συμμαχίες, αλλά και να χαραχθούν διαχωριστικές γραμμές. Τα μέτωπα, άλλωστε, είναι τα μόνα που μπορούν να προσφέρουν μια κάποια ασφάλεια σε ένα περιβάλλον όπου το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του είναι η ρευστότητα.