current views are: 12

3 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση18:52

Η αδιαφορία της Άγκυρας «σπρώχνει» τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας καθώς η Άγκυρα αδιαφορεί για τις όποιες δεσμεύσεις ανέλαβε έναντι των Ευρωπαίων ηγετών.  

Δημοσίευση 18:52’

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας καθώς η Άγκυρα αδιαφορεί για τις όποιες δεσμεύσεις ανέλαβε έναντι των Ευρωπαίων ηγετών.  

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας καθώς η Άγκυρα αδιαφορεί για τις όποιες δεσμεύσεις ανέλαβε έναντι των Ευρωπαίων ηγετών.  Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μάλιστα με συνέντευξη του άφησε αιχμές  για τη στάση της γείτονος. Ωστόσο μέσα από την τραγική κατάσταση των προσφύγων , η Ελλάδα ολοένα και περισσότερο κερδίζει τον θαυμασμό δεκάδων καλλιτεχνών και ακτιβιστών για την προσπάθεια που καταβάλει να ανταπεξέλθει να αντιμετωπίσει κυρίως ανθρωπιστικά το δράμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. 

Στο πλαίσιο αυτό ο διεθνώς αναγνωρισμένος  εικαστικός και ακτιβιστής  Ai Wei Wei ταξίδεψε στη Λέσβο και κατέγραψε τις συνθήκες και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν φορείς και εθελοντές για να ανακουφίσουν τον πόνο των προσφύγων. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Κινέζος ακτιβιστής   χαρακτήρισε «τραγική» την ανθρωπιστική κρίση που έβλεπε να εξελίσσεται μπροστά του και δήλωσε ότι στη Λέσβο είχε εμπειρίες που δεν είχε ποτέ φαντασθεί. Μάλιστα επευφήμησε  την Ελλάδα, διότι «άνοιξε την αγκαλιά της να τους δεχθεί. Όχι να τους αρνηθεί, αλλά να σώσει τις ζωές τους. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος γι αυτό» είπε.

«Η προσφυγιά δεν σταματά ποτέ» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα έχει πάρει ιστορικές διαστάσεις. Η έντασή της είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Όμως  στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτές τις καταστάσεις» πρόσθεσε. «Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει, να βοηθήσουν την Ελλάδα και το πιο σημαντικό, να σώσουν την Ελλάδα». Την ίδια στιγμή «πρέπει όλοι να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να αποκτήσουν ένα νέο μέλλον».

Ο Ai Wei Wei επαίνεσε τη δράση των εθελοντών και των οργανώσεων που έχουν συρρεύσει στο νησί από όλον τον πλανήτη. Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει την έλλειψη καλής οργάνωσης και των περιορισμένων πόρων που έχει το ελληνικό κράτος προκειμένου να διαχειρισθεί στην κατάσταση. Χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη» την άποψη -που διατυπώνεται από πολλά χείλη στην Ελλάδα και την Ευρώπη-  ότι θα έπρεπε να αποτραπεί η έλευση των προσφύγων και επέκρινε τους πολιτικούς που, «ενώ κατανοούν το πρόβλημα, χρησιμοποιούν γλώσσα με την οποία εκφράζουν πολύ αρνητικά συναισθήματα. Κι αυτό δεν είναι δικαιολογία σε αυτή την τραγική κατάσταση. Η ανθρωπιστική κρίση πρέπει να λυθεί».

Ο Κινέζος καλλιτέχνης μετά  τις εμπειρίες που αποκόμισε από τη Λέσβο αποφάσισε να δημιουργήσει μόνιμο στούντιο στο νησί, όπου φέτος αναμένεται να συναντηθούν φοιτητές του από την Κίνα και τη Γερμανία και να συμπράξουν καλλιτεχνικά. «Κάνω την προσπάθειά μου ως άτομο, ως πολίτης, ως καλλιτέχνης. Με το έργο μου υποστηρίζω τις πιο σημαντικές από τις ανθρώπινες αξίες. Αυτή είναι η καλλιτεχνική μου προσπάθεια, στην οποία κάθε φορά αφοσιώνομαι με όλες μου τις δυνάμεις» είπε μεταξύ άλλων. 
 
Περιέγραψε μάλιστα μια συγκινητική εμπειρία που απέκτησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο ίδιος και η ομάδα του μοίρασαν ηλιακές λάμπες στα παιδιά των προσφύγων, που έκλαιγαν και προσπαθούσαν ανήσυχα να κοιμηθούν μέσα στο σκοτάδι των σκηνών, όπου έχουν βρει καταφύγιο. «Οι σκηνές δεν είχαν φως. Αποφασίσαμε να προσφέρουμε φως στο σκοτάδι. Αρχίσαμε να μοιράζουμε φώτα στα παιδιά. Τα παιδιά τα κράταγαν αναμμένα μέσα στο σκοτάδι. Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα» είπε ο Ai Wei Wei καταλήγοντας ότι «αυτό είναι η Τέχνη. Το φως που έρχεται στο σκοτάδι».
 
Αναφερόμενος στο μνημείο που έχει αποφασίσει να δημιουργήσει και να δωρίσει στο δήμο Μυτιλήνης, σημείωσε ότι αυτό δεν θα είναι μνημείο αποθανόντων, αλλά ένα μνημείο όπου θα τιμάται η ανθρώπινη προσπάθεια και δοκιμασία». Θα τιμάται η προσπάθεια των παιδιών, των γυναικών και των ανδρών, των ηλικιωμένων που «θυσιάζουν τα πάντα για ένα αβέβαιο μέλλον. Κανένας τους δεν έρχεται για να μεταναστεύσει. Είναι άνθρωποι που φθάνουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να σώσουν τις ζωές τους»  κατέληξε ο Κορυφαίος Εικαστικός και Ανθρωπιστής Ai Wei Wei.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μουζάλας  δήλωσε «υπερήφανος που άνθρωποι σαν τον Wei Wei αφήνουν την ακαδημαϊκή τους καριέρα και έρχονται να βοηθήσουν. Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο εικαστικό της εποχής μας, είναι άνθρωπος που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. 


σχετικα αρθρα