Μετά από λίγες ημέρες ανάπαυλας, σηκώνει από σήμερα και πάλι τα μανίκια η κυβέρνηση, καθώς οι προθεσμίες της διαπραγμάτευσης –αξιολόγησης τρέχουν, μαζί όμως και οι ημερομηνίες που το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει, για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο 2016. 

Πρώτο τεστ, το ασφαλιστικό φυσικά, με όλες τις παραμέτρους του: αποστολή των προτάσεων στους θεσμούς –διαπραγμάτευση –υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τις αναγκαίες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα επιτρέψει την εξεύρεση περισσοτέρων από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας που θα πουν το «ναι», χωρίς όμως να αποκαλύπτουν (οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα) και τις εν δυνάμει δεξαμενές που, όπως πιστεύουν ότι, διαθέτουν. 

Το μυστήριο εντείνεται ακόμη περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σε μία εβδομάδα από σήμερα, όταν και η ΝΔ θα έχει τον αρχηγό της, θα αρχίσει σιγά σιγά το «σκληρό ροκ»: η κυβέρνηση δηλώνει προετοιμασμένη για σκληρή απάντηση σε εκείνον που, όποιος και να ‘ναι, θα θέλει να αποδείξει πολλά στην κομματική βάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Αλλά και με τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, οι σχέσεις δεν προοιωνίζονται καλύτερες: η κυβέρνηση προετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση σε Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη για το γεγονός ότι, όπως θα λένε τα κυβερνητικά στελέχη, έχουν ταυτιστεί με τη ΝΔ. Μοχλός πίεσης θα συνεχίζει να είναι ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των ευρω-σοσιαλιστών, γεγονός που θα εκθέτει ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι  στα μάτια των ψηφοφόρων τους. Αλλά ούτε και με τον Βασίλη Λεβέντη υπάρχει στην πραγματικότητα «παράθυρο» ανοιχτό...

Η έκβαση της πολιτικής μάχης θα είναι όμως άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη του βασικού πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης, την αξιολόγηση και τα κρίσιμα προαπαιτούμενα, την εφαρμογή του προϋπολογισμού χωρίς νέα μέτρα, τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls και την επιστροφή, εν τέλει, στην κανονικότητα, με ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίες κ.ο.κ.