του Τάσου Τσιφόρου 

Το 2015 βγήκε αφήνοντας πολλά ανοικτά μέτωπα για το νέο χρόνο. Με κύριο, εκτός της οικονομίας, το μεταναστευτικό που απειλεί όχι μόνον τις αντοχές των τοπικών κοινωνιών στην Ελλάδα (σ.σ. 4.000 μετανάστες – πρόσφυγες εισέρχονται καθημερινά εν μέσω χιονιά, δήλωσε ο αρμόδιος Δ. Μουζάλας) αλλά και την ίδια τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Σε μία συγκυρία που η Ν.Δ. επιχειρεί να βρει το βηματισμό της μέσα από την εκλογή νέου Προέδρου, να ασκήσει αντιπολίτευση και να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική λύση, ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν βρει στο εξωτερικό πολύτιμους συμμάχους για να στριμώξουν τη Ν.Δ. στα σχοινιά. 

Οι δηλώσεις Βέμπερ περί προσωρινής άρσης της συνθήκης Σέγκεν για την Ελλάδα αλλά και των χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ υπέρ ενός άλλου Grexit, οικονομικού αυτή τη φορά, στο πνεύμα της πρότασης Σόιμπλε, έχουν την αντανάκλαση τους στα γαλάζια δρώμενα και, ταυτόχρονα, αποτελούν εξαιρετικές ευκαιρίες για τη δικομματική κυβέρνηση να στρέψει τα βλέμματα στη Ν.Δ. 

Έτσι για το μεταναστευτικό όπου την αρχική πολιτική των ανοικτών συνόρων και της αντιμνημονιακής ζαλάδας της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα διαδέχτηκαν οι υπαρκτές αδυναμίες του κράτους αλλά και η διοικητική ανωριμότητα της δεύτερης κυβέρνησης, οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μ.Βέμπερ έστειλαν τη μπάλα στο... γήπεδο της Ν.Δ. 

Στην, ούτως ή άλλως, ακέφαλη (ενδεχομένως και ως Λερναία Ύδρα πολυκέφαλη) Ν.Δ. επικράτησε αμηχανία και προβληματισμός, χωρίς απαραιτήτως αυτό να σημαίνει ότι υπήρχε απόκλιση απόψεων μεταξύ του εκτελούντος χρέη Προέδρου Γ. Πλακιωτάκη και των δύο υποψηφίων Ευ. Μεϊμαράκη και Κυρ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, η πλήρης αποδοκιμασία των δηλώσεων του γερμανού επικεφαλής του ΕΛΚ θα συνιστούσε νομιμοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, ενδεχόμενη σιωπή πάλι θα αποτελούσε παραδοχή ταύτισης που τους σκληροπυρηνικούς γερμανικούς κύκλους. Επιλέχθηκε, μέσω της δήλωσης του κ. Γ. Κουμουτσάκου, μία διττή γραμμή, που ναι μεν θα καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της διόγκωσε το πρόβλημα αλλά, παράλληλα, θα επικρίνει ως ακραία την θέση του επικεφαλής του ΕΛΚ. Σε αυτό τον άξονα διατυπώθηκαν και αρκετές ακόμη θέσεις, με πλέον επιθετική αυτή του πρ. Πρόεδρου της Βουλής κ. Δημ. Σιούφα που ουσιαστικά καταλόγισε στον γερμανό ευρωβουλευτή ιστορική άγνοια και πολιτική ανεπάρκεια. 

Στο μεσοδιάστημα, ΣΥΡΙΖΑ και Αν. Έλληνες είχαν σπεύσει να χρεώσουν τον Βέμπερ (σ.σ. ήταν ο πλέον σκληρός κατά την θερινή παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο) στη Νέα Δημοκρατία και να δείξουν ότι η προσπάθεια της όποιας νέας ηγεσίας προκειμένου το κόμμα να σταθεί ξανά στα πόδια του θα είναι επίπονη.