Με βαριά ατζέντα ξεκίνησε το 2016 για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει να ξεπεράσει πέντε δύσκολους κάβους τους αμέσως επόμενους μήνες. Άλλωστε, η πορεία υλοποίησης των στόχων, η διαπραγμάτευση και η πολιτική των ισορροπιών θα είναι κρίσιμα για την επιβίωση της κυβέρνησης και της χώρας. 

1. Ασφαλιστικό: Το πρώτο αγκάθι στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι σαφώς το Ασφαλιστικό. Μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί "παράλογες απαιτήσεις", ωστόσο οι κόκκινες γραμμές περιορίζονται στη δέσμευση για τήρηση των συμφωνηθέντων. 

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι νόμος του κράτους μέχρι τα τέλη Γενάρη και η κυβέρνηση γράφει και σβήνει μέχρι να παραδώσει την τελική πρόταση Κατρούγκαλου προς τους δανειστές. Προκειμένου να περιορίσει τη λαίλαπα του ασφαλιστικού, το Μαξίμου τονίζει, μέσω διαρροών, ότι δεν θα δεχθεί μειώσεις ούτε σε κύριες ούτε σε επικουρικές. Η πραγματικότητα, ωστόσο, περιορίζεται στο ύψος πάνω από το οποίο θα γίνουν τελικά οι περικοπές.

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου επιδίδεται εδώ και καιρό σε μασάζ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και χτυπά μια στο καρφί και μια στο πέταλο για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική συνοχή.
Από τη μια λένε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι... μπετόν αρμέ, από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μήνυμα ότι δεν γίνονται δεκτές διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία. Μάλιστα, εκτιμά ότι θα υπάρξουν και βουλευτές της αντιπολίτευσης που θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Και ενώ τα σενάρια οικουμενικής συντηρούνται από εξωκυβερνητικές δυνάμεις, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος μια ενδεχόμενη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, αν και αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι είναι άγουρη η συζήτηση, τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο. 

2. Άρση capital controls: Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα του Πρωθυπουργού είναι να υπάρξει το συντομότερο η λήξη των κεφαλαιακών περιορισμών. Οι δυσλειτουργίες και τα εμπόδια που έχουν τεθεί στις συναλλαγές από τον Ιούνιο είναι σημαντικές, ενώ μέσα σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα στην αγορά, τουλάχιστον στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με την άρση των capital controls θα δωθεί ώθηση στην επιχειρηματικότητα και θα ξεμπλοκάρουν δραστηριότητες που έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ελληνική οικονομία.

3. Ελάφρυνση χρέους: Το επόμενο μεγάλο βήμα του Τσίπρα είναι η πολυπόθητη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτή τοποθετείται χρονικά τον Μάρτιο, προϋπόθεση ωστόσο είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση και να ψηφιστούν επώδυνα μέτρα για τους συνταξιούχους, προκειμένου να πάρουμε ως "αντίδωρο" μια επιμήκυνση αποπληρωμής, που από πολλούς θεωρείται "λίγο" για τόσο σαρωτικές κοινωνικές παρεμβάσεις.

4. Επιστροφή στις αγορές: Ήδη κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει να μιλούν για σχέδια εξόδου στις αγορές, ως ένδειξη σταθερότητας και ανάκαμψης, εντός του 2016. Για τους πιο μετριοπαθείς το βήμα αυτό θεωρείται μακρινό όνειρο, αν και εκτιμούν ότι δεν είναι ακατόρθωτο, εφόσον σταθεροποιηθεί η οικονομική πραγματικότητα. Αυτό θα είναι και ένα από τα επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα το αμέσως επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί η εικόνα του "μεταμνημονιακού ξέφωτου" που επιδιώκει να βγει η κυβέρνηση.

5. Τηλεοπτικές άδειες: Θέμα ημερών είναι να τεθεί σε εφαρμογή και ο τελευταίος στόχος του Μαξίμου, που δεν είναι άλλος από την ανατροπή του τηλεοπτικού τοπίου με την προκήρυξη των αδειών. Πρόκειται για το λάβαρο της κυβέρνησης
ποτ ξεκαθαρίζει πιο έντονα από ποτέ, ότι ξεκινάει άμεσα η "κάθαρση" του τοπίου των ΜΜΕ. "Το καθεστώς που υπήρχε μέχρι τώρα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει παρελθόν" λένε αρμόδιες πηγές και διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει πάση θυσία. Όμως, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το εγχείρημα αυτό είναι περίπλοκο, δύσκολο και σηκώσει σύννεφο σκόνης που είναι αγνωστο πότε θα κάτσει και υπό ποιες συνθήκες.