Την ανάγκη για διαρθρωτική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό διατύπωσε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, λίγο πριν την συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος, έχει ήδη θέσει τις προϋποθέσεις και τις προτάσεις στον δημόσιο διάλογο επί του θέματος και συγκεκριμένα:

Χρειάζεται μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και όχι πασαλείμματα. Χωρίς την επίλυση του καυτού ζητήματος της ανεργίας δεν θα μπορέσει να επιλυθεί το ασφαλιστικό, όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά ούτε μεσοπρόθεσμα. Το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας σχετίζεται άμεσα με το Ασφαλιστικό και την επίλυσή του. 

Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα, θα διασφαλίσουν τις υφιστάμενες θέσεις στον Δημόσιο τομέα, όπου υπάρχει δυσκολία να δημιουργηθούν νέες θέσεις και να υπάρξει καλύτερη κατανομή, ώστε να υπάρξει μείωση της ανεργίας.

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ''η μείωση των συντάξεων δεν είναι λύση, αλλά επιδεινώνει το πρόβλημα, δημιουργώντας φτωχοποίηση και ύφεση. Πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα ενιαίο, που να συνδυάζει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα, να εξασφαλίζει εξαφάνιση ανισοτήτων, προνομίων, στρεβλώσεων, σπατάλης και αδιαφάνειας''.