Χωρίς μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι το σχέδιο Κατρούγκαλου που παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς. 
 
Σε γενικές γραμμές το σχέδιο δεν περιλαμβάνει περικοπές στις κύριες και επικουρικές, προβλέπει αύξηση των εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενων, και επαναϋπολογισμό όλων των συντάξεων από το 2017.
 
H πρώτη ανάγνωση δείχνει πως το ασφαλιστικό πρόβλημα θα επωμιστούν οι νέοι ασφαλισμένοι ενώ σε γκρίζα ζώνη παραμένει το τι θα συμβεί με τους παλαιούς συνταξιούχους μετά τον επαναυπολογισμό της συνταξής τους. Εαν δηλαδή η διαφορά που θα προκύψει θα καλυφθεί, για πόσο διάστημα και αν συμψηφιστεί με μελλοντικές αυξήσεις. 
 

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο περιλαμβάνει: 

  • Ενιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης από 1/1/2017
  • Ενιαία εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ για όλους + τα ποσοστά αναπλήρωσης (δεν έχουν οριστεί-διάσταση με θεσμούς). Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτηθούν από δώ και στο εξής. Ειδική πρόβλεψη για παλαιούς συνταξιούχους μέσω της προσωπικής διαφοράς
  • Ένα ενιαίο ταμείο για όλους στο οποίο θα ενταχθούν σταδιακά όλοι και οι αγρότες
  • Αύξηση εισφορών ώστε να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις (+1% για εργοδότες +0,5% για εργαζόμενους αντιδρά η τρόικα)
  • Υψηλότερη σύνταξη στα 2.200 ευρώ (για μια κύρια σύνταξη από 2.773 ευρώ σήμερα) και 3.000 ευρώ για πολλαπλές συντάξεις (από 3.680 ευρώ σήμερα). 

Τι λενε από την κυβέρνηση

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείο εργασίας η εθνική σύνταξη είναι συνδεδεμένη με το ΑΕΠ και άρα όσο καλυτερεύει η οικονομία τόσο θα ανεβαίνει και η εθνική σύνταξη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις γενικές γραμμές τις έχουν δεχθεί οι δανειστές ενώ τα αγκάθια είναι δύο: η αύξηση εισφορών και τα ποσοστό αναπλήρωσης.
 
Στην πρόταση που  δόθηκε στα κόμματα δεν υπάρχει η λεγόμενη ποσοτικοποίηση καθώς είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. 
Από το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται πως οι αρχηγοί μπορούν να πάνε στο υπουργείο να δουν τα κομμάτια της ποσοτικοποίησης και να συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση. 
 

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης

Ο κ. Κατρούγκαλος θα αποστείλει το σχέδιο στους δανειστές το απόγευμα, αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 14-16 του μηνός ο υπουργός εργασίας θα βρίσκεται στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ, ενώ στις 14 έχει eurogroup, όπου ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει επαφές για το θέμα του ασφαλιστικού. 
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισαχθεί το νομοσχέδιο στις Επιτροπές μέχρι τις 25 Ιανουαρίου και μέχρι της 5 Φεβρουαρίου να έχει γίνει νόμος του Κρατους