Η κυβέρνηση απέστειλε την πρόταση της για το ασφαλιστικό στους θεσμούς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του γύρου συναντήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του μετά τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε πως «δεν θα υπάρξουν μειώσεις» κύριων συντάξεων και σημείωσε πως θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους ασφαλιστικού. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως η εθνική σύνταξη θα προστατεύει το εισόδημα με δίκαιο τρόπο και τόνισε ότι το ασφαλιστικό είναι εθνικό ζήτημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως. 

Ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών. «Εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, ανέφερε ότι θεωρεί θέμα ταυτότητας της ΕΕ, το κοινωνικό κράτος. Θα αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες στο επίπεδο που μπορεί», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Τόνισε δε ότι μετά από 11 μειώσεις στις συντάξεις, οι συνταξιούχοι φοβούνται και νέες περικοπές, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι φοβούνται ότι δεν θα πάρουν καν σύνταξη και συμπλήρωσε ότι όταν λείπει η ελπίδα καταργείται το νόημα και η ουσία του ασφαλιστικού.

Σε ό,τι αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου, είπε ότι η ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς στην κυβέρνηση αλλά προς τις νέες γενιές.

«Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τη συνταξιοδοτική δαπάνη με ενιαίους κανόνες για όλες και τον θεσμό της εθνικής σύνταξης» ανέφερε εν συνεχεία και έκανε λόγο για υψηλή αναδιανομή.

Υπογράμμισε επίσης ότι η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει όσο ισχυρότερη η οικονομία, καθώς και ότι το νομοσχέδιο θέλει να υπερβεί το σχέδιο του μνημονίου, το οποίο και θα εφαρμοστεί.