Χαρακτηριστικά εθνικής «μάχης» επιχειρεί να προσδώσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό: τούτο σηματοδότησε ο Αλέξης Τσίπρας με όσα είπε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «θα δοθεί πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση». 

Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που πήρε θέση χθες κατά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, και με το βλέμμα στο μέλλον, όπως υποστήριζε κυβερνητικός αξιωματούχος. Δεν θα ήταν παράλογο, άλλωστε, να υποστηρίξει κανείς ότι κοινωνική ειρήνη και στέρεο Ασφαλιστικό Σύστημα είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. 

«Θα κάνω ό,τι μπορώ», ήταν η δέσμευση που δημοσίως κατέθεσε ο Πρώτος Πολίτης της χώρας, και στη βάση αυτή αναμένεται να πάρει πρωτοβουλίες στο μέτρο που το αξίωμά του το επιτρέπει. Άλλωστε, ο κ. Παυλόπουλος ξεκίνησε από τη θέση ότι γίνεται διαπραγμάτευση, επί λέξει «τη διαπραγμάτευση που πρόκειται να γίνει». Ενώ αξίζει να υπογραμμισθεί η Προεδρική επισήμανση, ότι «το Ασφαλιστικό Σύστημα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα», στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κάτι που η Αθήνα αναμένει να αναγνωρίσουν οι ευρωπαίοι εταίροι της. Φράση που κάνει ακόμη πιο εμφανή το διαχωρισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει και τις πιο σκληρές απόψεις στο ζήτημα. 

Θέση που είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτιστεί εσωτερικό μέτωπο και ενώ ο (βασικός) «αντίπαλος» είναι στο εξωτερικό. Στην προσπάθεια αυτή, Μέγαρο Μαξίμου και Γιώργος Κατρούγκαλος θα προσέλθουν με το επιχείρημα ότι τούτη τη φορά κύριες συντάξεις δεν μειώνονται, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια καταβάλλεται και για τις επικουρικές. Επιπλέον, είναι μια πρόταση με έντονα αναδιανεμητικό χαρακτήρα, για αυτό και κοινωνικά ευαίσθητη, σημείωναν συνεργάτες του Γ. Κατρούγκαλου, μια πρόταση συν τοις άλλοις που διασφαλίζει ότι θα πάρουν σύνταξη και οι μακροχρόνια άνεργοι αλλά και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι.

«Είναι εθνικό ζήτημα», δήλωνε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Εργασίας, τα μηνύματα εν τούτοις από τον πρώτο γύρο επαφών του με την αντιπολίτευση δεν ήταν ενθαρρυντικά, γεγονός που υποχρέωσε την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να προβεί σε επίθεση εναντίον των κομμάτων, τα οποία και επέκρινε για «υποκρισία» και «ανευθυνότητα».