του Τάσου Τσιφόρου 

Τις τελευταίες κινήσεις στη γαλάζια σκακιέρα πραγματοποιούν οι διεκδικητές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εκλογών της Κυριακής, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να μην περιορίζεται αποκλειστικά στους δύο δελφίνους της Προεδρίας αλλά και στους Απόστολο Τζιτζικώστα και Αδωνι Γεωργιάδη που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. 

Η αναμενόμενη, σήμερα το μεσημέρι, δήλωση του κ. Τζιτζικώστα για τη στάση του ενόψει του δεύτερου γύρου της Κυριακής φαίνεται ότι κινητοποίησε όλα τα στρατόπεδα καθώς η στάση των 80.000 ψηφοφόρων που τον στήριξαν είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Ο κ. Τζιτζικώστας είχε, χθες, μακρά σύσκεψη με τους έμπιστους συνεργάτες του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προς το μέρος του ασκήθηκαν πιέσεις ή δέχτηκε εισηγήσεις προκειμένου να στηρίξει, έστω και έμμεσα, τον τέως Πρόεδρο του κόμματος κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Οι εισηγήσεις αυτές φέρεται να προέρχονται από καραμανλικά στελέχη στη Βόρειο Ελλάδα, πλην όμως βουλευτές κοντά στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη που πολιτεύονται στην περιοχή μάλλον απαξίωναν τη σχετική συζήτηση, θεωρώντας ως παράδοξο – με όσα έχουν προηγηθεί – να προβεί ο κ. Τζιτζικώστας σε μία τέτοια κίνηση. 

Το ίδιο κλίμα έδιναν και στελέχη που αγωνίστηκαν στο πλευρό του κ. Τζιτζικώστα μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου, χωρίς πάντως να διευκρινίζουν την τελική του στάση. Για τον 37χρονο Περιφερειάρχη κάθε επιλογή είναι δύσκολη. Ενδεχόμενη, έστω και έμμεση στήριξη του κ. Μεϊμαράκη, θα ήταν αναντίστοιχη με όσα έπραξε προεκλογικά, έστω κι αν θα τον βοηθούσε να επουλώσει τις πληγές με το καραμανλικό στρατόπεδο στη Βόρεια Ελλάδα.

Στον αντίποδα, στήριξη προς τον κ. Μητσοτάκη θα ήταν πιο συμβατή – ήδη ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τις ψήφους υπέρ Τζιτζικώστα ως ψήφους υπέρ της ανανέωσης του κόμματος που και ο ίδιος πρεσβεύει – ωστόσο θα συνιστούσε ευθεία πολεμική ενέργεια προς την καραμανλικών χαρακτηριστικών βάση του κόμματος. 

Με αυτά ως δεδομένα, και παρά την ομίχλη που κάλυπτε τις αποφάσεις του περιφερειάρχη, παρέμενε ως πλέον ισχυρό ενδεχόμενο να προβεί σε μία δήλωση που θα προτάσσει συγκεκριμένα διακυβεύματα και θα καλεί όσους τον στήριξαν να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ζητούμενο είναι εάν από αυτή τη δήλωση θα φωτογραφίζεται έστω η προτίμηση σε έναν εκ των δύο υποψηφίων.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Τζιτζικώστας είχε επαφή με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη ενώ είναι δεδομένο ότι συνομίλησε και με στελέχη του μεϊμαρακικού μπλοκ. 

Στο παρασκήνιο, πάντως, η κινητικότητα είναι έντονη καθώς ομάδες υποστηρικτών του κ. Τζιτζικώστα έχουν ήδη πάρει θέση στο ένα ή το άλλο στρατόπεδο ενώ κομματικά στελέχη με επιρροή επιδιώκουν να μετακινήσουν συγκεκριμένες ομάδες στον έναν ή τον άλλο υποψήφιο. Στο τραπέζι μπαίνουν, όπως είθισται, και πολιτικές συμφωνίες επόμενης ημέρας, χωρίς πάντως να υπάρχει οιαδήποτε διασφάλιση ότι αυτές θα τηρηθούν. Το ζητούμενο είναι εάν, με τις συνθήκες που δημιούργησε η 20η Δεκεμβρίου, οι πολίτες θα ανταποκριθούν στα άμεσα ή έμμεσα μηνύματα υποψηφίων και στελεχών ή αν αντιθέτως θα υπάρξει πολιτική δυναμική που θα ανατρέψει τη μαθηματική θεώρηση του δεύτερου γύρου των εκλογών.