της Άρτεμις Παραδείσου  

Άννα Διαμαντοπούλου και Νίκος Ανδρουλάκης αποτελούν αυτή την περίοδο δύο από τους πλέον συχνούς συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, το γραφείο του οποίου στην οδό Ακαδημίας παραμένει σταθερά επίκεντρο διεργασιών. Παρά το γεγονός ότι έχει αποχωρήσει από την ηγεσία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ εδώ και 12 χρόνια ο Κώστας Σημίτης παραμένει πόλος αναφοράς στο Κίνημα και στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός είναι υπέρ μίας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, όλων των δημοκρατικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας. Σε αυτό το σχήμα θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτον για να γίνει σεβαστή η λαϊκή εντολή και, δεύτερον, γιατί θα πρέπει να Αριστερά να είναι μέρος της λύσης. Ουσιαστικά πιστεύει ότι τα προβλήματα είναι πλέον τόσο μεγάλα που μόνο μέσα από την ενότητα του πολιτικού κόσμου μπορούν να αντιμετωπισθούν. 

Σε ότι αφορά στο ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερός στη θέση ότι μόνη λύση είναι το νέο κόμμα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας και απορρίπτει την ιδέα του Ευρωπαϊκού Κόμματος, της συνεργασίας δηλαδή του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώστας Σημίτης έχει ζητήσει από όλα τα στελέχη της επιρροής του να δώσουν χρόνο στη Φώφη Γεννηματά. Συνομιλητές του αναφέρουν ότι στηρίζει την προσπάθεια της νέας προέδρου, στο βαθμό που προωθεί τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και ζητά υπομονή από όσους τον συναντούν στην οδό Ακαδημίας, λέγοντας ότι η κρίση μπορεί ακόμη να φάει και άλλα κόμματα και άλλα στελέχη με φιλοδοξίες.  

Εκτιμά ότι σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος φαίνεται με το ίδιο περίπου σκεπτικό να προκρίνει τη μεταβατική λύση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη για την ηγεσία της ΝΔ. «Είναι προφανές ότι και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί συμφωνούν στην εκτίμηση ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η επιρροή της κρίσης στην πολιτική γεωγραφία και το κοινωνικό ανάγλυφο» υπογραμμίζει στο newpost.gr πρώην συνεργάτης του Κώστα Σημίτη και νυν πολιτικός αναλυτής. 

Σε ότι αφορά στο χρονικό ορίζοντα των όποιων εξελίξεων ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι όλα θα κριθούν από το αν θα περάσει χωρίς απώλειες η κυβέρνηση το ασφαλιστικό και το αγροτικό. «Αν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να βγάλει τον Ιανουάριο χωρίς απώλειες, τότε κερδίζει χρόνο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους» μας μετέφερε στέλεχος που τον είδε πριν από λίγες ημέρες. Σε αυτό το σημείο διαφοροποιείται από τα στελέχη της επιρροής του, καθώς οι περισσότεροι εκσυγχρονιστές θεωρούν ως κρίσιμο πολιτικό χρόνο την ερχόμενη Άνοιξη. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Άννα Διαμαντοπούλου απέφυγε τη δημιουργία κάποιου νέου θνησιγενούς πολιτικού φορέα και ο Νίκος Ανδρουλάκης προτίμησε να «ψηθεί» για κάποια χρόνια στην Ευρωβουλή, μένοντας εκτός από την τελευταία μάχη διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Το σίγουρο όμως είναι ότι οι εκσυγχρονιστές οργανώνονται και προετοιμάζονται να διεκδικήσουν την ηγεσία της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, την επόμενη φορά που θα στηθούν κάλπες για αυτόν τον σκοπό