Την ανάγκη για μια Νέα Δημοκρατία με δημοκρατικές διαδικασίες διατύπωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα ΜΜΕ της Βόρειας Ελλάδας, προσθέτοντας ότι, αν εκλεγεί, θα γίνει μεγάλο συνέδριο την Άνοιξη, ενώ συμπλήρωσε  ότι αν εκείνος ήταν δεύτερος στον πρώτο γύρο, δεν θα συνέχιζε την διαδικασία. 

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την συνέντευξη τονίζοντας ότι ''όποιος και να εκλεγεί η ΝΔ θα πάει μπροστά και αυτός που θα εκλεγεί θα είναι πρώτος μεταξύ των ίσων και θα εισηγηθεί ποια θα είναι η κυβερνητική πρόταση''. 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι αν εκλεγεί την Δευτέρα, προσδιορίζει το σύνεδριο του κόμματος την άνοιξη με ένα οργανωτικό σχήμα που θα προσελκύσει περισσότερους ενεργούς πολίτες και θα βοηθήσει το κόμμα να ανταποκριθεί στη νέα τεχνολογία.

Σε σχέση με την οικουμενική κυβέρνηση υπογραμμισε ότι είναι ''ένα σενάριο εντελώς απίθανο'':

Ο κ. Τσίπρας είπε δεν πρόκειται να μετέχει σε οικουμενική, ούτε να ζητήσει οικουμενική. Είναι ένα σενάριο που δεν με απασχολεί καθόλου. Αν δεν τα καταφέρει, οφείλει να το πει και να φύγει και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Το σενάριο αυτό είναι εντελώς απίθανο. 

Αναφορικά με το ασφαλιστικό τόνισε ότι καταρχάς υπάρχει η άποψη ότι δεν θα ψηφιστεί από τη ΝΔ αλλά θα κάνουν βελτιωτικές προτάσεις:

Στο θέμα του ασφαλιστικό είχαμε εκφράσει τις απόψεις μας. Είχε συγκληθεί η κοιν.ομάδα και είχε αποφασίσει ότι δεν ψηφίσει περικοπές στις συντάξεις και φόρους. Δεν τα ψηφίζουμε διότι πιστεύουμε σε άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, αυτό που θα έφερνε ανάπτυξη. Είχαμε πει αυτό που θα έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα και ο Τσίπρας. Εαν σήμερα είχαμε αύξηση ΑΕΠ και όχι ύφεση, αν δεν είχαν επιβληθεί τα c.controls, δεν θα υπηρχε λόγος να προχωρήσουμε σε τέτοιες περικοπές. Αυτά είναι αποτέλεσμα της αλλοπρόσαλης πολιτικής. Οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε κάτι που πιστεύουμε ότι δεν λύνει το πρόβλημα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε βελτιωτικές προτάσεις.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στην συνέντευξή του εκτενώς στην ανάγκη ''εκδημοκρατικοποίησης'' της Νέας Δημοκρατίας:

Σε όλους τους νέους ανεξαρτήτως αν είναι παιδιά βουλευτών ή ανέργων και θα μπορούν με τα κριτήρια που θέτουμε. Φαντάζομαι μια Νεα Δημοκρατία με δημοκρατικές διαδικασίες, όπου ο κάθε πολίτης θα έχει μια τριβή με την κοινωνία.

Θα δίνει ευκαιρίες στο να αναπτύξει τη δική του πολιτική προσωπικότητα. Πιστεύω σε ένα κόμμα που θα εξασφαλίζει την αξιοκρατία.  Εγω πιστευω ότι το μοντέλο με πιο επικαιροποιημένο τρόπο, είναι ένα μοντέλο που μπορεί πράγματι να μας βοηθήσει για να είμαστε ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα. 

Σε ερώτηση για το αν επικοινωνεί με τον κ. Καραμανλή, απάντησε ότι ''Οι κοινωνικές επαφές δεν βγάζουν πάντα πολιτικό μήνυμα. Επικοινωνώ με όλους, ακόμα και με τον κ. Καραμανλή. Τα κοινωνικά είναι εντελώς ξεχωριστά από τα πολιτικά. Συνομιλώ με πολλούς βουλευτές και από άλλα κόμματα''. 

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι την Κυριακή η νίκη θα καταχωριστεί στους πολίτες και στη Νέα Δημοκρατία:

Δεν βλέπω ούτε νίκη ούτε ήττα. Βλέπω ότι κερδίζει η ΝΔ. Θα μπορούσαμε μέσα από το καταστατικό να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία.Δεν θα δημιουργούνταν το πρόβλημα με τα τρία ευρώ. Δεν θα είχαμε ανάγκη καμία εταιρεία.Θα ξέραμε και πόσες κάλπες να βάλουμε στα τμήματα για να μην δημιουργηθούν ουρές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε υπήρχαν πάνω από 500.000 ψηφοφόροι και αρκετοί δεν ψήφισαν. Βλέπω νικητές τους πολίτες που έστειλαν ένα μηνυμα και στην κυβέρνηση. Απλώς θα έχουμε εκλέξει εκείνον που θα οδηγήσει τη νέα δημοκρατία και εκείνος που θα εκλεγεί θα βάλει την προσωπική του σφραγίδα. 

Εξάλλου, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε οτι αν ήταν δεύτερος δεν θα πήγαινε σε δεύτερο γύρο και ο ρόλος του θα ήταν ρόλος συμβούλου στον πρόεδρο χωρίς να σημαίνει ότι επιδίωκε κάποια θέση. 

Το είχα πει πολύ πριν φτάσουμε στον πρώτο γύρο και ότι δεν προτίθεμαι να αξιοποιηθώ. Θα ήμουν όμως στρατιώτης στον πρόεδρο. 

Όπως τόνισε: ''Με το να είσαι υποψήφιος πρόεδρος δεν σημαίνει ότι προηγείσαι όλων των άλλων συναδέλφων και ότι αναγκαστικά οφείλει ο πρόεδρος να σε αξιοποιήσει. Οταν ρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα τον συμβουλεύομαι και θα τον ακούω. Το ίδιο θα κάνω και εγώ. Δεν σημαίνει ότι έχει προβάδισμα. Αυτό κατακτάται μέσα από τους αγώνες''. 

Ο κ. Μεϊμάράκης μίλησε και για το ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου τονίζοντας ότι έχει εξάρει ''το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα του συγκεκριμένου, ενώ θεωρεί ότι οι απόψεις πάντα να τις αναλύουμε και να τις εξετάσουμε. Όπως τόνισε ''οφείλει ως εθνικό σύμβολο να συμβάλει στους αγώνες, άλλο αν αυτό επιτυγχάνεται ή όχι''. 

Σε σχέση με τα πρόσωπα που ίσως αποχωρήσουν μετά την εκλογή του, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι μετά την εκλογή του μπορεί να υπάρξει αποχώρηση κάποιων προσώπων, καθώς ''κάποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει και ότι δεν τους εκφράζει η ηγεσία. Τα κόμματα προχωρούν με κανόνες και το καταστατικό ορίζει πως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις''. 

Σε συγκεκριμένη, δε, ερώτηση αν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος έχει θέση στο κόμμα αν εκλεγεί απάντησε:

Ρωτήστε τον ίδιο. Αν αισθάνεται ότι μπορεί να μείνει και να υπηρετήσει την πορεία που θα χαράξω μέχρι το συνέδριο, να το κάνει. Το καταστατικό που έχει φτιάξει ορίζει ότι οι ρόλοι μπορεί να αμφισβητούνται, ο γραμματέας ποτέ.

Αναφορικά με την πρόταση Μητσοτάκη για την αναθεώρηση του Συντάγματος υπογράμμισε:

Η αναθεώρηση του Συντάγματος έχει ξεκινήσει από το 2007, είχαμε συζητήσει αλλά δεν προχώρησε. Η αναθεώρηση δεν είναι των κομμάτων, είναι της Βουλής. Δεν θέλω να κάνω κριτική στον κ.Μητσοτάκη, αλλά είναι λάθος να γίνεται πολιτικό το ζήτημα και μάλιστα ανάμεσα σε δύο κόμματα.

Πιστεύω ότι ο πατέρας του θα του έχει δώσει την πολιτική εμπειρία ότι οι βουλευτές ψηφίζουν φανερά και κατα συνείδηση και δεν επιτρέπεται να υπάρχει κομματική γραμμή και πειθαρχία.Δεν μπορείς να κάνεις συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και να λες ''θα σου ψηφίσω και θα μου ψηφίσεις''. Κάποιοι βουλευτές της πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει. Παρακάλεσα τον κ. Μητσοτάκη το θέμα του Συντάγματος να μην μπει πριν την εκλογή μας. Είναι κάτι πολύ σπουδαίο. 

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ. Τζιτζικώστα, καθώς θεωρεί ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου δεν είναι και πρέπον να επικοινωνήσει, για να φανεί ότι κάνει συναλλαγή η ότι ανοίγει πόρτες, ενώ αναφορικά με τα εσωκομματικά ζητήματα και το χρέος της ΝΔ εκτίμησε ότι ''δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες, ενώ παραδέχτηκε ότι εξετάζει το θέμα της μετακόμισης, προκειμένου τα γραφεία να είναι πιο κοντά στη Βουλή.