Από το «κόσκινο» της τρόικας περνάει ήδη από χθες η πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, με τη διαπραγμάτευση να αναμένεται σκληρή και επίπονη. Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα Telegraph, σχολιάζοντας το ελληνικό προσχέδιο, εκτιμά ότι  Αθήνα και δανειστές βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. 

Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το σχέδιό της που κατέθεσε στους θεσμούς δεν περιλαμβάνει περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η Telegraph, τα ποσά που η Αθήνα δίνει για τις συντάξεις είναι το βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας κατά τη διάρκεια των βασανιστικών διαπραγματεύσεων του τελευταίου έτους. 

Το ΔΝΤ έχει πιέσει για πιο τολμηρές περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη, σε σημείο μάλιστα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από το Ταμείο να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Έλληνες πολίτες είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 40% την τελευταία πενταετία, μία συρρίκνωση που κρίθηκε αντισυνταγματική από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Ωστόσο, κατά την Telegraph, η Αθήνα ξοδεύει και πάλι το μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ σε συντάξεις, στην ευρωζώνη, παραθέτοντας μάλιστα και έναν σχετικό πίνακα που βασίζεται στα στοιχεία της Κομισιόν

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα ξοδεύει το 16,2% του ΑΕΠ της στο ασφαλιστικό, και ακολουθούν η Ιταλία με 15,7%, η Γαλλία με 14,9%, η Αυστρία με 13,9% και η Πορτογαλία με 13,8%.

Στη συνέχεια η εφημερίδα παραθέτει τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία διαμήνυσε χθες πως δεν θα υπάρχουν άμεσες περικοπές για όσους έχουν ήδη βγει στη σύνταξη και ότι οι δαπάνες για το ασφαλιστικό θα αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά από το 2018 όταν και η χώρα θα έχει βγει από το τριετές πρόγραμμα προσαρμογής. 

Αντ' αυτού, συνεχίζει η Telegraph, η Αθήνα πρότεινε μία αύξηση στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και μία μείωση για όσους βγουν μελλοντικά στη σύνταξη, ύψους 30%. 

Οι προτάσεις της Αθήνας θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθούν αργότερα μέσα στο μήνα. 

Πάντως, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε πως δεν θα ενδώσει σε «παράλογες απαιτήσεις». Ο ίδιος ελπίζει πως η κυβέρνησή του θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σε μία προσπάθεια να προστατευτούν οι φτωχότεροι πολίτες της χώρας.