current views are: 9

5 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση16:07

Παρασκευόπουλος σε εισαγγελείς: Ανταποκριθείτε στην αποστολή σας

Υπέρ της συνταγματικότητας της διάταξης για τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων, που εντάχθηκε στο σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, τάχθηκε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Ένωσης Εισαγγελέων.

Δημοσίευση 16:07’

Υπέρ της συνταγματικότητας της διάταξης για τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων, που εντάχθηκε στο σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, τάχθηκε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Ένωσης Εισαγγελέων.

Σαφείς αιχμές κατά της Ένωσης Εισαγγελέων αφήνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλοςαπαντώντας στην ανακοίνωση των εισαγγελέων για τη διάταξη που προβλέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων, η οποία εντάχθηκε στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο ποινικός έλεγχος μιας μεγάλης εκτάσεως φοροδιαφυγής προφανώς και βαραίνει ως αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης, επειδή εξυπηρετεί τόσο το κοινωνικό όσο και το δημόσιο-δημοσιονομικό συμφέρον και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται και καλεί τη δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες.

«Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα», τονίζει ακόμα ο κ. Παρασκευόπουλος στον απόηχο της ανακοίνωσης της Ένωσης Εισαγγελέων.

Η δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου έχει ως εξής:

«Σύμβολο της Δικαιοσύνης είναι η ζυγαριά. Οι περισσότερες από τις κρίσεις της, αν όχι όλες, προϋποθέτουν σταθμίσεις συμφερόντων, αγαθών, αξιών. Στο επίκαιρο θέμα πρέπει να σταθμιστούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες: από τη μια το απόρρητο και η προστασία προσωπικών δεδομένων, από την άλλη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακροάσεως που ενέχει και το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί να αποδεικνύει το δίκιο του.

Ο ποινικός έλεγχος μιας μεγάλης εκτάσεως φοροδιαφυγής προφανώς και βαραίνει ως αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης, επειδή εξυπηρετεί τόσο το κοινωνικό όσο και το δημόσιο-δημοσιονομικό συμφέρον και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται. Θυμίζω ότι οι κατάλογοι στοιχείων (λίστες) αφορούν αφενός χιλιάδες αναφερόμενους πολίτες, αφετέρου το σύνολο των φορολογουμένων πολιτών και το επίπεδο της διαβίωσής τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος 4356/2015 θεσπίζει συγκεκριμένα κριτήρια, που εγγυώνται την οφειλόμενη συνταγματική στάθμιση: κατά το νόμο το αποδεικτικό μέσον για να χρησιμοποιηθεί στη δίκη θα πρέπει να ήταν το μοναδικό, να μην αποκτήθηκε κατά τρόπο προσβλητικό της αξιοπρέπειας, ενώ και το έννομο όφελος από τη χρήση του να είναι αναλογικά υπέρτερο.

Ο νόμος 4356/2015 επομένως ούτε αστοχεί, ούτε προκρίνει, ούτε αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Καλεί τη δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα».


σχετικα αρθρα