Τη θέση της κυβέρνησης για μη περικοπή των κύριων συντάξεων επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα δώσει μάχη και για τις επικουρικές.  

«Είπαμε ως κυβέρνηση ότι για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο θέμα το να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ξεκινάμε και την πρότασή μας με το να μη μειωθούν οι επικουρικές και θα πάμε για να δώσουμε αυτή τη μάχη και να την κερδίσουμε. Αλλά δεν είπα με τον ίδιο πανηγυρικό τρόπο για τις επικουρικές, αυτό που είπα για τις κύριες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Το σημαντικό είναι εάν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το ασφαλιστικό ώστε να είναι δίκαιο για το μέλλον και να πάρει η επόμενη γενιά συντάξεις. Εκεί είναι η ουσία» επεσήμανε.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως μόλις τελειώσει το πρόγραμμα τότε και οι παλιές συντάξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται. Όπως εξήγησε, η προσωπική διαφορά θα μειώνεται όσο θα αυξάνονται οι νέες συντάξεις, για τις οποίες προβλέπεται αύξηση ανάλογα με την άνοδο του ΑΕΠ και του τιμάριθμου. Παράλληλα, επισήμανε ότι η εθνική σύνταξη έχει ρήτρα ανάπτυξης, που σημαίνει ότι θα αυξάνεται όσο παρουσιάζει μεγέθυνση το ΑΕΠ. Εξάλλου τόνισε, πως δεν έχει συμφωνηθεί κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2018, αλλά αυτό όπως είπε, είναι από τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Επεσήμανε επίσης ότι «σε όλους τους χαμηλούς μισθούς και τα λίγα έτη, το ποσοστό αναπλήρωσης είναι καλύτερο και καταλήγει σε μεγαλύτερη σύνταξη». «Για τους χαμηλόμισθους και για τα λίγα χρόνια το δικό μας σύστημα δίνει μεγαλύτερη σύνταξη» είπε ο υπουργός Εργασίας, που εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.  «Είναι σαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να έγιναν ξαφνικά παρθένες και τις 11 μειώσεις που έκαναν το 2010-2012 να μην τις υπολογίζουν» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος. 

Στην ερώτηση από πού θα βρεθούν τα 600 εκατ. ευρώ που λείπουν για να εκπληρωθεί ο στόχος της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει κάνει «πλήρη ποσοστικοποίηση και κοστολόγηση» σημειώνοντας ότι η αύξηση 1,5% στις εισφορές (0,5% για εργαζόμενους και 1% για εργοδότες) δίνει 550 εκατ. ευρώ. 

«Δίνουμε μάχη για να το δεχθούν» οι δανειστές τόνισε, οι οποίοι -όπως παραδέχτηκε- προβάλλουν ισχυρές ενστάσεις.