Είναι πλέον σαφές: Κυβέρνηση και κοινωνία κινούνται σε ασύμπτωτες γραμμές. Από τη μία η κοινωνία προσπαθεί μόνη της να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και από την άλλη η κυβέρνηση για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να επιπλεύσει απέναντι στους αντιπάλους της. Και αυτό δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση, αλλά έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια. Ειδικά όμως σήμερα, για τον Γιώργο Κατρούγκαλο, το βασικότερο μέλημά του είναι να αποδείξει ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις με το ασφαλιστικό που προωθεί. «Οι μειώσεις 20% με 30% δεν προκύπτουν από πουθενά» έλεγε όλη μέρα χθες εμφατικά, κάνοντας επίθεση στην αντιπολίτευση και τις εφημερίδες που έγραψαν αυτό ακριβώς που διάβαζαν στις γραμμές του νομοσχεδίου. Επιπλέον ξεκίνησε και μία συγκριτική πρακτική για το ποιος θα «έσωζε» καλύτερα τους συνταξιούχους. Έτσι, από τη μία ο Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ «παρθένες» και ταυτόχρονα δίνει στον εαυτό του συγχωροχάρτι για τις νέες περικοπές που (όπως λέει ο ίδιος δεν) θα επιβάλει επειδή οι προηγούμενοι επέβαλαν 11. Επίσης ξεκίνησε μία «πλειοδοσία» γύρω από την… γαλαντομία της κυβέρνησης για το ύψος της βασικής σύνταξης. Και δεν μπορεί παρά να χάνει κάποιος το μυαλό του όταν στο τραπέζι πέφτουν συγκριτικά επιχειρήματα για το πόσο καλύτερη είναι η νέα ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» που θα ορίσει (αν την αφήσουν σε αυτό το ύψος οι δανειστές) την βασική σύνταξη στα ιλιγγιώδη 384 ευρώ, αντί των «κατάπτυστων» 343 που θα ήταν με τον νόμο 3863/2010.

Για την κυβέρνηση πάντως ξεκινά ένα Γολγοθάς που δύσκολα θα μείνει αναίμακτος, αν και φαίνεται πιθανό η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να περάσει από τη Βουλή. Ήδη πάντως ξεκίνησαν τα «όργανα» με τους αγρότες να δηλώνουν αντίθετοι με την απορρόφηση του ΟΓΑ στο ενιαίο ταμείο που θέλει να δημιουργήσει το Υπουργείο Εργασίας, ενώ από την άλλη οι δανειστές (που έλαβαν σήμερα την πρόταση Κατρούγκαλου) ξεκαθαρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο της δεσμεύσεις της σε αυτό το θέμα. Χαρακτηριστικός ήταν ο Πιέρ Μοσκοβισί, που ζήτησε να υπάρξει μία πραγματική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα.

Το ασφαλιστικό λοιπόν είναι η κορωνίδα της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, όμως απαιτούνται και επιπλέον μέτρα 2,9 δισ. ευρώ προκειμένου να απελευθερωθούν οι δόσεις του 2015 που καθυστέρησαν. Συγκεκριμένα πρόκειται για 5,7 δισ. ενώ παράλληλα για το 2016 το ύψος της δόσης είναι 14,2 δισ. Για να έρθουν όμως αυτά τα ποσά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι μαύρες τρύπες που βλέπουν οι δανειστές, οι οποίες φτάνουν για φέτος τα 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στη συνέχεια στη διετία 2017-18, το δημοσιονομικό κενό αγγίζει τα 2 δισ. Και έχει και «πανωτόκι» μέτρων, καθώς υπολογίζονται σε 1,7 δισ. τα μέτρα εκείνα τα οποία ναι μεν έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό, όμως δεν έχουν νομοθετηθεί ακόμη. Μοιραία όλα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με «μετράκια» αλλά με ζητήματα-αγκάθια όπως είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό (και εδώ έχει σύγκρουση με τους αγρότες) τα εργασιακά και γενικότερα το νοικοκύρεμα των δαπανών του κράτους. Οι πρώτες προθέσεις των δανειστών πάντως αναμένεται να καταγραφούν κατά τις 14 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ τέσσερις ημέρες μετά θα ξεκινήσουν στην πρωτεύουσα και οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.