του Ιωάννη Μαρτέλλου

Πολεμική ορολογία χρησιμοποιείται πλέον από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για να περιγράψουν την κατάσταση στο κόμμα τους λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου και τον τελικό γύρο μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ερώτημα βέβαια που απομένει να απαντηθεί είναι αν την επαύριον των εκλογών θα μπορούν να αντέξουν ο ένας τον άλλον και εάν θα υπάρξει ή όχι θέμα αποχώρησης στελεχών από τη Νέα Δημοκρατία.

Πολλοί λένε ότι η συμμετοχή των 404.000 ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο δεν δίνει το…«πάτημα» σε διάφορους να κάνουν το άλμα, αν και η πολιτική αγορά είναι γεμάτη από φήμες που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση.

Στη σκιά της δήλωσης του Απόστολου Τζιτζικώστα και εάν έγινε ή όχι επικοινωνία του με τον Κυρ. Μητσοτάκη, αφού η τοποθέτησή του μόνο θετικό σήμα δεν ήταν για τον εκλεκτό των «καραμανλικών», Βαγγέλη Μεϊμαράκη, υπάρχουν ερωτήματα για το κατά πόσο υπήρξε ή όχι κάποιο είδος πολιτική συμφωνία του περιφερειάρχη με τον υιό του επιτίμου προέδρου της ΝΔ.

Έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης συμφωνία με τον Απ. Τζιτζικώστα για αμοιβαία υποστήριξη στον δεύτερο γύρο; Ο πρώτος το διέψευσε το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά τη δημόσια δήλωση του περιφερειάρχη και είπε ότι απλά υπήρξε μετά τον πρώτο γύρο μια τυπική επικοινωνία.

Υπάρχουν πολλά σοβαρά στελέχη της ΝΔ έτοιμα να βάλουν το χέρι τους στη φωτιά ότι οι συμφωνίες έγιναν. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι διαψεύδουν μετά βδελυγμίας όλες τις σχετικές φήμες και μένει να φανεί εάν είναι ειλικρινείς. Ίσως να αργήσουμε να το μάθουμε. Πάντως σίγουρα έως την προσεχή Κυριακή δεν θα γίνει γνωστό.  

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά μυστική συμφωνία, διότι οι διεκδικητές δεν έχουν κίνητρο να κάνουν κάποια μυστική συμφωνία...» λέει έμπειρο στέλεχος και το δικαιολογεί: Το απλό γεγονός είναι ότι ο μεν Βαγγ. Μεϊμαράκης είναι πεισμένος πως προηγείται, οπότε δεν βλέπει κάποιο λόγο για συμφωνία. Η ίδια αυτοπεποίθηση διακρίνει τον Κυρ. Μητσοτάκη που συμπεριφέρεται ήδη ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Ποιος όμως είναι τελικά πρώτος; Οι υπάρχουσες ενδείξεις φέρουν μπροστά τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, αν και εσχάτως αποδιοργανώθηκε πλήρως το προϋπάρχον σύστημα αντιθέσεων, καθώς η υποψηφιότητα Κυρ. Μητσοτάκη ανακάτεψε την τράπουλα. Αντίθετα ο Βαγγ. Μεϊμαράκης δείχνει πεισμένος ότι έχει «λαϊκό έρεισμα» το οποίο και θα του δώσει την πρώτη θέση, με «μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο».

Οι ίδιες οι εκλογές και ο δεύτερος γύρος είναι υπαρξιακής σημασίας γεγονός όχι μόνο για τη ΝΔ αλλά και για τους δυο μονομάχους που έχουν επενδύσει στη μάχη ένα μέρος από τον εαυτό τους. Το βασικό όμως κριτήριο των αποφάσεων των ψηφοφόρων που θα πάνε την Κυριακή στο δεύτερο γύρο των εκλογών η ικανότητα επικράτησης στις επόμενες εκλογές έναντι του Αλέξη Τσίπρα.