current views are: 9

6 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση07:42

Ασφαλιστικό: Οι 153 μπορεί να αποδειχθούν μπετόν, αλλά το «κλειδί» είναι… γαλλικό

Στις δημόσιες δηλώσεις, το στελεχικό δυναμικό της κυβέρνησης, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία των 153, στην κρίσιμη ψηφοφορία για το ασφαλιστικό, θα εμφανιστεί αρραγής. 

Δημοσίευση 07:42’

Στις δημόσιες δηλώσεις, το στελεχικό δυναμικό της κυβέρνησης, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία των 153, στην κρίσιμη ψηφοφορία για το ασφαλιστικό, θα εμφανιστεί αρραγής. 

Στις δημόσιες δηλώσεις, το στελεχικό δυναμικό της κυβέρνησης, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία των 153, στην κρίσιμη ψηφοφορία για το ασφαλιστικό, θα εμφανιστεί αρραγής. Πρώτος απ’ όλους ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δηλώνει ασφαλής με την υπάρχουσα κυβερνητική πλειοψηφία.

Όλα δείχνουν ότι η ψήφιση του ασφαλιστικού θα πάρει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Δικαίως θα μπορούσε να πει κανείς, μιας και -κατά τα φαινόμενα- αποτελεί το δυσκολότερο εγχείρημα του 2016, με την φορολογία των αγροτών να ακολουθεί. Αν αυτά τα «αγκάθια» ξεπεραστούν, στο κυβερνητικό στρατόπεδο πιστεύουν ότι δικαιούνται βάσιμα να κάνουν όνειρα και σχεδιασμό τετραετίας. Έστω και αν η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί μόνον 153 βουλευτές. 

Πρωτοκλασάτοι υπουργοί, όταν ρωτώνται σχετικά, δηλώνουν ότι οι όλοι οι βουλευτές γνώριζαν πριν τις εκλογές τι έμελλε να αντιμετωπίσουν και για το λόγο αυτό, την κρίσιμη στιγμή, δεν δικαιούνται να λιποψυχήσουν. Όπως δεν δικαιούνται να παριστάνουν τους ανυποψίαστους. Στη χειροτέρα των περιπτώσεων, πιστεύουν ότι αν βρεθεί κάποιος ή κάποια να διαφωνήσει, θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και θα παραδώσει την έδρα του. 

Ενδεικτική της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στην ενιαία στάση των βουλευτών, είναι η αρθογραφία του Θανάση Καρτερού στην «Αυγή»: «…σε τέτοιες ακριβώς στιγμές καλείται ο καθένας να πει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι

Καθαρές κουβέντες: Όποιος ή όποια δεν μετρήσει στην ψήφο του τη μεγάλη εικόνα θα έχει ανυπολόγιστες ευθύνες. Γιατί ανυπολόγιστη θα είναι η ζημιά που θα προκαλέσει. Αν αυτή την άποψη την εκλάβουν ορισμένοι ως εκβιασμό, θα έχουν δίκιο. Δεν εκβιάζει όμως κάποιος κάποιον, αλλά η πραγματικότητα όλους. Γιατί, από την ώρα που η Αριστερά ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, όφειλαν όλοι να ξέρουν ότι έρχονται και εγκαύματα».

Δυσκολότερο από το εσωτερικό, φαντάζει το μέτωπο του εξωτερικού. Οι δανειστές δεν έχουν δημοσιοποιήσει ακόμα τις σκέψεις τους, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι διαφωνούν με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Η κυβέρνηση πιστεύει και (κυρίως) ελπίζει ότι οι εταίροι θα κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και δεν θα επιμείνουν σε λύσεις που δεν δύναται να υιοθετήσει. 

Η στάση των εταίρων, αποτελεί ουσιαστικά και το… γαλλικό (με την έννοια του ξένου) κλειδί του νέου ασφαλιστικού. Άσχετα με το αν η κυβερνητική πλειοψηφία θα εμφανιστεί «μπετόν» στη Βουλή. 


σχετικα αρθρα